diumenge, 12 de febrer del 2017

COOPERATIVA DE CONSUM L’EQUITATIVA DE PALAMÒS. IN MEMORIAM.

La Nicole Rodríguez Jones té un tresor a la seva pàgina :
https://www.facebook.com/nicoledhouglan/media_set?set=a.1753462738230024.1073741980.100006989435116&type=3

La Cooperativa de Consumo la Equitativa en Palamós

F. Xavier Paunero Amigo - Octavio Montes Vega, publicaven el treball :

Un segle de vida de la Cooperativa La Equitativa de Palamós

http://cont01.palamos.cat/documents/49_39877623.pdf

Reprodueixo alguns paràgrafs ; les operacions comercials es van iniciar al primer local, conegut com a taverna de Can Perris. Era un local de lloguer, que encara existeix com a botiga al carrer Molins cantonada Adrià Àlvarez. Van obrir el dia 1 de juliol de 1887, que era un diumenge, i per tant uns mesos més tard de la seva fundació. Aquest era l’antic carrer on se situaven les fleques i tenia diversos establiments comercials, per la qual cosa era molt freqüentat pel veïnat. Quan van comprar el local de l’antic teatre, van deixar aquest primer local, que tornaria a ser una taverna que durant la Segona República era coneguda com la taverna de na Carme.

Dos anys més tard, tenint en compte que aquest espai (de 80 m2 aproximadament) era del tot insuficient, i atesa la bona marxa de la Societat, l’octubre de 1889 van decidir comprar l’antic teatre Calderón, ubicat al carrer del Moro, 40 (actualment Adrià Álvarez, núm. 50-52) que ampliava sensiblement l’espai comercial i magatzems, a més de poder tenir un forn propi.

Durant molts anys, aquest edifici, que sempre ha estat propietat de l’entitat, era conegut com “la Cooperativa vella”.

El solar de la que seria futura seu social de la Cooperativa va ser comprat a Miquel Matas Gamirà i constituïa una illa de l’Eixample de Palamós a tocar de la carretera de Girona. El 22 de novembre de 1889 van demanar permís a l’Ajuntament per fer l’edifici, però atès que s’ubicava a peu de la carretera de Girona, van haver de demanar permís al Govern Civil. El 13 de desembre de 1899 van donar el permís definitiu.


Aquest edifici, un dels més emblemàtics i simbòlics de Palamós, es va construir lentament, ja que no serà fins a l’any 1910 que les activitats bàsiques hi seran traslladades completament, i l’anterior restà com a sucursal.

La Equitativa construyó una sucursal en Sant Joan de Palamós, al lado del Centro Republicano Federal. Fue una atención hacia los numerosos socios de este municipio, que encontraban incómodo ir a Palamós a hacer la compra diariamente. Pero al final de la Guerra Civil, el local fue saqueado y quedó sin utilidad ya que no se arreglaron los desperfectos de la guerra.


Local de la antigua sucursal de La Equitativa en Sant Joan de Palamós, 1950.

Tot té un principi i un final.


Derribo del Edificio de la Cooperativa Equitativa. Foto de Gabriel Martin Roig. 1993

No trobava dades dels autors dels edificis de la Cooperativa, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada