dimarts, 14 de febrer del 2017

CASTELL DE LLANERES O CASTELL D'EMPORDÀ. LA BISBAL D’EMPORDÀ.

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes fotografies del Castell d’Empordà, erigit a finals segle XIII. El nucli del Castell d'Empordà, antigament denominat Llaneres, era lloc fronterer del comtat d'Empúries enfront del comtat de Girona, de domini reial, i de la Bisbal, de domini episcopal. El castell va ser bastit com a lloc de defensa del sector meridional del comtat a la fi del segles XIII pel comte Ponç V i donat en feu a Guillem de Vilagut l'any 1301. Des dels primers anys del segle XV fins a la fi del segle XVIII els senyors del castell foren els Margarit.


Patrimoni Gencat en fa la següent descripció ; gran casal, amb antiga torre mestra quadrada i la resta feta els segles XVII i XVIII. Té però, elements gòtics aprofitats.


El castell es troba situat al nucli de Castell d'Empordà. És un edifici de grans dimensions, que consta de dos cossos en angle recte, i conserva pocs elements de l'obra original, ja que en l'actualitat ofereix en conjunt l'aspecte d'una construcció dels segles XVII - XVIII.

Els vestigis més antics es poden localitzar a la façana nord, a la base de la torre mestra, quadrangular, on encara és visible el portal adovellat d'arc de mig punt; són també remarcables les finestres gòtic tardanes, que corresponen a la restauració efectuada durant el segle XVI.

La capella del Remei es construeix a principis del segle XVII. La façana oriental i la prolongació de l'ermita daten dels segles XVII-XVIII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada