dijous, 1 de setembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE RAJADELL. BAGES

Llegia que d’aquesta església advocada als germans Iscle i Victòria , que l’any 303 d.C eren coneguts a la ciutat de Còrdova per la seva gran caritat i lliurament als pobres i marginats, que el governador els va denunciar per rebels a les lleis imperials, i els van tancar al calabós per interrogar-los. Aclarir que malgrat les tesis cleptofeixistes en aquella època no existia el REINO DE ESPAÑA, i que al vil funcionari de cap manera se’l pot relacionar amb el PP. Les tècniques d’interrogatori – que en gran part s’apliquen avui en no pocs llocs del planeta - consistien en esqueixar-los els peus, i llançar-los al foc; Victòria cridava, i en aplicació del ‘estat de dret’ li van tallar la llengua, i a Iscle li van tallar el coll.

Van ser els primers màrtirs de Còrdova, i en són patrons.

La força del seu coratge els va ser donada gràcies a la pregària en comú.

Llegia que fou parròquia des dels seus orígens i és documentada el 1154, l'obra romànica fou modificada a partir del segle XIII i començaments del XVI.

A finals del segle XVI es construïa la capella del Roser i al segle XVII, concretament l’any 1682 les obres acabaren definitivament amb la construcció del campanar i el cor nou. El contracte de construcció del campanar, encarregat a Joan Traginer, és de 1678. en aquest document s'especifiquen les mides, alçada, nombre de finestrals, tipus de pedra, etc.


A començament del segle XX (1901) es refeia la porta i més tard es restaurà notablement el seu interior.

No trobava cap referència al peculiar rellotge de sol de la façana, que funciona a la perfecció.


Ens agradarà tenir-ne noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com

El sostre demogràfic de Rajadell s’assolia la cens de 1857 amb 857 ànimes, que es reduïen a 253 l’any 198, i es tancava l’any 2014 amb 528 habitants. Entre els seus ‘veïns il•lustres’ compta amb la família Tous, que ocupen la masia Noguera, que havia visitat l’estiu de l’any 2009. .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada