dimecres, 23 de març del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. BORÉN. EL PALLARS SOBIRÀ

La Roser Riubrugent publicava una fotografia de l’església parroquial de Borén, al Pallars sobirà, advocada a Sant Martí.


La descripció de patrimoni Gencant ens diu; Edifici d'una sola nau dividida en quatre trams amb volta d'aresta, capçalera rectangular al nord i capelles laterals. Als peus de la nau, a la façana orientada a migdia, s'obre la porta romànica, formada per tres arquivoltes de mig punt en degradació, la més externa decorada amb rosetes de sis pètals inscrites en cercles i les dues internes amb una simple motllura, que descansen en impostes igualment decorades amb rosetes i aquestes en pilastres cilíndriques amb base. Sobre la porta hi ha una fornícula amb les figures de Sant Martí i el pobre en metall. A la part alta de la façana s'obren una finestra atrompetada i un ull de bou. La paret és recoberta de calç. A l'angle sud-est s'aixeca el campanar amb un airós xapitell.

Conserva una talla de fusta policromada que representa la Mare de Déu de Bóren.

Pica monolítica de granit, de forma rectangular. Fa aproximadament 90cm de llarg per 40cm d'ample i 20cm d'alçada. Es troba adossada al mur, vora la porta d'entrada. Al costat llarga del rectangle, apareix en alt relleu resseguit per una línia gravada, un quadrúpede, possiblement un lleó, ajaçat . L'animal, representat el cos de perfil i el cap frontalment, té molts trets humans. A l'angle hi ha el relleu d'una cara amb cabells partits per una clenxa central.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada