dilluns, 1 de setembre del 2014

ESGLÉSIA PARRÒQUIAL DE SANT MIQUEL. VESPELLA DEL GAIÀ. TARRAGONÈS. CATALUNYA

El Centre d'Estudis Rubinencs Gcmr, publicava una fotografia de la façana de l'església de Sant Miquel que correspon a Capella del castell de Vespella.


La descripció tècnica ens diu que és una petita església romànica de dos trams, més la capçalera, amb capelles laterals desiguals. Davant hi ha un petit porxo descentrat, damunt el qual s'erigeix un petit cor amb coberta de fusta a doble vessant. La nau està coberta amb volta de canó apuntat. El campanar presenta espadanya de tres arcs de factura desigual. L'església és del segle XII i molt possiblement ha sofert ampliacions en els segles XVI i XVII. Té un retaule gòtic-renaixentista del segle XVI (1569). Aquest retaule s'ha fet barrejant dos retaules diferents, el de la Mare de Déu de la Candela i el de Sant Miquel.

La Generalitat de ‘ Barcelona’ en diu en relació al topònim Vespella; en la documentació antiga ja apareix la forma Vespella (segle XII), potser deriva de vespa; Gaià, nom del riu, en la documentació antiga Gaiano (segle X), derivat de l’antropònim romà GAIUS.

Manuel Bofarull i Terrades ( q.e.p.d ) recollia un origen àrab , bi- asab- allàh, en lloança d’Ala’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada