dimecres, 25 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM DE PEGUERA I DE LA SEVA ESGLESIA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. FIGOLS. EL BERGUEDA SOBIRÀ

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

La Josefina Casadesús Bascompte publica fotografies de les restes de l'antiga església de Peguera, advocada a l’Arcàngel  Sant Miquel , que l’Ignasi Canals Tarrats  (1896-1986) va fotografiar, l'any 1920.

 


Sant Miquel de Peguera  en una fotografia dels anys vuitanta del segle XX. ARXIU LUIGI

 


Fotografia de la  Josefina Casadesús Bascompte , el cementiri , i de l’església “nova”


Peguera 'forn de pega', ' lloc on es fa pega'

https://slg.uib.cat/digitalAssets/379/379332_peguera.pdf

D’obligada lectura l’excel·lent treball de la Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958)

https://raco.cat/index.php/Erol/article/view/385566/478748

https://raco.cat/index.php/Erol/article/view/301502/401885

L’enciclopèdia ens diu que l’església de Sant Miquel fou des de la seva construcció l’església del lloc i del castell de Peguera, al comtat de Berguedà. La primera referència documental del lloc i concretament del castell de Peguera és del segle XI; es tracta del jurament de fidelitat fet per Pere Ramon, entre 1068 o 1095, al comte Guillem de Cerdanya pels castells de Peguera (Pegera), Fígols, Vallmanya i la casa i fortalesa de Berga. El castell de Peguera dominava una àmplia zona de pastures que el segle XII foren cedides pels senyors del lloc al monestir de Santa Maria de Poblet; l’any 1166 el rei Alfons el Cast concedia a Pere de Berga la facultat d’erigir un castell al lloc de Blancafort, dins el terme del castell de Peguera. Les notícies sobre l’església de Sant Miquel de Peguera són nul·les; devia tractar-se de l’església del castell sense funcions parroquials car no s’esmenta com a tal en la visita al deganat de Berguedà de l’any 1312.

Al segle XVIII era sufragània de l’església parroquial de Santa Cecília de Fígols.

https://www.llibertat.cat/2012/01/salvem-peguera-16236

En algun moment, volaven coloms – de forma fugissera – per aquests erms:

https://www.llibertat.cat/2012/05/agressio-al-territori-de-peguera-per-construir-un-complex-hoteler-i-una-zona-de-safari-per-a-un-xeic-18041

Difícilment però,  es repetirà  la imatge  que  immortalitzava l'Antonio Maymó i Duarte,( 1901-1986)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/id/16870/rec/643

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/716/rec/1

la "monotònia criminal" contínua, els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Que l'Arcàngel Sant Miquel  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada