dimecres, 18 d’octubre del 2023

EL CLOT DELS FRARES, AUTÒDROM DE TERRAMAR. SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ

 

Francesc Armengol i Duran ( Sabadell, 1886- Barcelona , 1931) va ser un visionari, fou un dels impulsors del projecte residencial Terramar, i l’ànima, alhora que un dels principals inversors de l’Autòdrom de Terramar. Construït l'any 1923, va ser un dels primers autòdroms del mon. En el moment de la seva construcció, Europa només disposava de dos autòdroms: el de Brooklands (comtat de Surrey, Anglaterra) i el de Monza (Llombardia, Itàlia). Als Estats Units només hi havia el d'Indianapolis. És, per tant, la quarta pista més antiga del món.

Actualment hi ha un projecte interessant per recuperar l’espai que amb els anys s’ha anat degradant

Quan als edificis, llegia; La tribuna és un dels elements arquitectònics més destacats i característics de l´Autòdrom. Projectada per Josep Maria Martino Arroyo (Barcelona 1891 + 6 gener 1957) vinculat també al projecte residencial Terramar.

https://www.autodrom-terramar.com/es/la-tribuna-del-autodrom-punto-de-encuentro-de-una-historia-recuperada/

https://www.autodrom-terramar.com/es/can-sidos-el-mirador-del-autodrom-terramar/

https://www.autodrom-terramar.com/es/el-clot-dels-frares-la-joya-olvidada-del-autodrom-terramar/

El fotògraf Joan Estorch Salamó, retratava per al Fons Estudi de la Masia Catalana, Casas del Clot de Sant Pere de Ribes, quan la finca ja era propietat de Francesc Armengol i Duran ( Sabadell, 1886- Barcelona , 1931).


El Mapa de Patrimoni de Sant Pere de Ribes ens diu de la casa; Masia situada dins del circuit de l'autòdrom de Rocamar, a migdia del nucli de Ribes.

És un edifici aïllat de planta quadrangular i tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a quatre vessants.

El frontis es composa segons tres eixos; el central té el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat. Sobre el mateix hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada, amb l'intradós motllurat i el relleu d'una orla a la llinda, damunt la que hi ha un escut heràldic de pedra. Just a sobre de l'escut hi ha dues mènsules de pedra treballada que haurien sostingut un matacà. Enlloc seu hi ha un pòrtic d'arc escarser arrebossat, situat a nivell de les golfes, on també hi ha la corriola. Els eixos laterals tenen un finestral d'arc pla de factura moderna a la planta baixa i un finestral de pedra carejada com el de l'eix central (inclosa l'orla) al pis.

Les golfes s'obren amb una galeria de deu petits pòrtics d'arc escarser arrebossat, que queden interromputs a la part central pel pòrtic que substitueix el matacà. La resta de façanes presenten obertures d'arc pla arrebossat, les de les façana posterior distribuïdes segons tres eixos. A la façana de llevant hi ha tres grups de dues mènsules, que és probable que suportessin balcons. Davant la façana de ponent hi ha la torre de defensa de planta quadrangular, la qual comunicava amb la casa a través d'una passarel·la. El revestiment dels murs manté l'arrebossat amb morter, deixant els angles cantoners de carreus escairats vistos.

Joaquim Sunyer de Miro (  Sitges (Barcelona), 20.XII.1874 – 1.XI.1956) immortalitzaria aquests paisatges en la seva obra.

https://www.memoriesdelmontjuic.org/2022/11/el-protoarquitecto-deportivo-jaume.html

https://quaderndeterramar.wordpress.com/2011/11/19/lautodrom-de-terramar/

 


Francesc Armengol i Duran, segons la caricatura de Carles Giner  Fuentes ( Madrid,1874 + Mèxic, 1947 )   per la revista 'Sports' del 6 de novembre de 2023.

Font: Hemeroteca ARCA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada