Patrimoni Gencat ens diu de l’Església parroquial de Sarroca Bellera :
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25097
Església d'una nau principal amb capelles i sagristia laterals.
És molt important al campanar d'origen medieval a la cantonada nord, amb la
part superior reformada, amb rellotge i dues finestres amb campanes.
El Josep Àngel Corbella Garcia , la retratava l’any 1985, confonent però, el municipi, citant Buira, enlloc de Sarroca Bellera.
https://calaix.gencat.cat/handle/10687/68947
L'accés és per un portal amb arc rebaixat a la façana de ponent.
En una de les capelles hi ha la figura de la Mare de Déu amb l'Infant a la
falda, una talla romànica del segle XIII policromada.
https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/03/goigs-la-mare-de-deu-de-bellera-sarroca.html
https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-feliu-de-sarroca-de-bellera
La Mare vesteix una túnica de coll rodó i, al damunt, un mantell a manera
de clàmide, però més llarg, que se cenyeix per sobre del pit sense cap fermall.
Li cau fins als peus, obert per la part davantera en forma de V invertida, li
passa per sota dels braços i li cau per damunt de les cames, sense cobrir-les
del tot. No presenta plecs ampul·losos, sinó que baixa recta amagant part del
setial on Maria és asseguda. La túnica, que se cenyeix als turmells, sense
plecs, deixa els peus al descobert. Aquests són calçats amb unes sabates
lleugerament punxegudes i recolzen en un coixí que fa de marxapeu.
Tant el mantell com la túnica són ricament policromats. El mantell, de color blau verdós, és rivetejat per un galó daurat format per dues línies, una de les quals fa unes ondulacions, capçades per tres botonets daurats que dibuixen una mena de flors. El fons del mantell ha estat ornat per unes fulles soltes que es compliquen en la part superior del vestit. La túnica, de color verdós, es decora a base d’uns elements foliars vermells que ornamenten la totalitat del vestit, tot manifestant un cert gust per l’horror vacui. El coll, de color vermell, s’ha decorat amb unes taques negres.
Maria es cobreix el cap amb una corona semblant a un birret, també decorada. El fons, groc, a imitació del daurat de les peces d’orfebreria, és decorat per una forma ovoide que inscriu un dibuix d’onades. A banda i banda d’aquest motiu, uns cercles vermells, quatre en total, emmarquen una forma romboïdal que dibuixa unes formes ondulants en el seu centre. La part superior de la corona presenta restes de pigment vermell. Darrere les espatlles li cau un petit vel que deixa els cabells al descobert. És de color verd, rivetejat per dues línies negres, i presenta decoració de figures romboïdals de color blanc amb una creu inscrita vermella.
L’infant Jesús, una figura de dimensions molt petites, vesteix túnica vermella amb ratlles verticals negres i, al damunt, un mantell que li tapa l’espatlla esquerra, a la manera de les togues clàssiques, i que li puja pel coll, on es lliga amb tres cordetes. És de color blau verdós i fa unes aigües que donen volum als plegats del vestit.
El rostre de Maria és de formes rodones, amb els ulls i les celles molt marcats per línies negres. Els ulls són força ametllats i de nineta molt aparent. La boca és petita, gairebé insinuada, i de llavis molt fins. El nas és força prominent i triangular. Tot el conjunt de la marededéu presenta un treball molt acurat, fet que no passa amb la figura de l’Infant. Aquest mostra un cap ovoide molt pronunciat i els seus trets han estat realitzats molt barroerament: ulls ametllats i toscament dibuixats, boca molt grossa i pintada de color vermell.
Maria sosté l’Infant amb la mà esquerra, mentre que el braç dret, col·locat en angle recte, es dirigeix vers l’espectador. Té dos dits estesos en senyal de benedicció o bé en acció de subjectar alguna cosa, que actualment s’ha perdut. El Fill tampoc no presenta cap mena d’atribut; en canvi, amb les mans fa el gest de subjectar-se el mantell, en un posat que recorda la manera clàssica (escultura romana) d’agafar-se la toga.
El tron, on seu la Mare, presenta decoració en la seva part frontal, constituïda per una combinació de formes vegetals (volutes) i una mena de tauler d’escacs disposat a la manera d’un romboide. Tot plegat damunt d’un policromat vermell. Tant els laterals com la part del darrere del setial han perdut completament la decoració.
La peça va ser restaurada pel Centre de Conservació i Restauració de Béns Culturals Mobles de la Generalitat de Catalunya i a ells hem d’agrair la informació quant a l’estat de la peça i els resultats dels exàmens tècnics que se li van practicar.
Abans de ser restaurada, la talla presentava un estat de conservació deficient amb mutilacions importants en la corona de la marededéu i pèrdues poc importants de la policromia. Els exàmens radiològics posaren en evidència que la talla és composta per la unió de diferents elements: l’Infant, subjectat a la falda de la Mare per un sol clau; les mans de la Mare i finalment el tron, fet d’una sola peça igual que la imatge de la marededéu. També es va poder comprovar que la unió de les peces es va fer per mitjà de la tècnica de l’endrapat, en aquest cas amb roba de cànem.
La capa de preparació, a base de guix i cola, es localitza entre dues capes pictòriques. En l’anàlisi d’aquestes s’ha observat la presència d’una capa externa, elaborada amb tècnica mixta i en bon estat de conservació, i una policromia subjacent, possiblement l’original, elaborada amb tècnica de tremp d’ou. De la policromia visible actualment podem dir que, tant pel resultat de les anàlisis com per la tipologia ornamental que presenta, és posterior al moment d’elaboració de la peça, potser pels volts del segle XIV.
Iconogràficament, aquesta talla es podria emmarcar dins una tipologia de marededéus,
en la qual la Mare no solament fa de tron del Fill sinó que el presenta d’una
manera més humana. Cal destacar, doncs, la importància que adquireix la figura
de la Mare envers la del Fill. D’altra banda, el tipus d’indumentària de Maria,
sobretot el mantell que la cobreix, és més propi d’èpoques avançades i de ja
ben entrat el segle XIII.
A la capella de la cara nord de la nau hi ha el Retaule de Sant Joan, de
pintura sobre taula, del segle XVI.
Església d'una nau principal amb capelles i sagristia laterals. És molt important al campanar d'origen medieval a la cantonada nord, amb la part superior reformada, amb rellotge i dues finestres amb campanes. L'accés és per un portal amb arc rebaixat a la façana de ponent.
A la capella de la cara nord de la nau hi ha el Retaule de Sant Joan, de
pintura sobre taula, del segle XVI.
Josep Salvany i Blanch (Martorell, 1866 - Barcelona, 1929) retratava l’any 1920 un retaule renaixentista a Sarroca
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/5935/rec/34
Hi havia un retaule gòtic amb la imatge de la Mare de Déu, venerada a
l'interior del temple. Sarroca era capçalera de la medieval Baronia de Ballera.
No accedien al interior la “ parella romànica”, i dissortadament no en
trobava imatges a la xarxa, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email
castellardiari@gmail.com
https://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/12/sant-feliu-de-sarroca-de-bellera.html
Li comentava suara a l’Antoni Coll de la pàgina de Facebook, Ribagorçaparla, A la Ribagorça li calen LLUM i
cronistes, afegeixo, i al Pallars jussà,
al Pallars sobirà, a…, també, oi?
Estic encara en estat de xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.
https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/
Avui 12 d'octubre de 2023 és la festivitat de la Marededéu del Pilar.
https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/10/pilar-de-fortalesa.html
La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen bàsicament amb les mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.
Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la, com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que deia Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.
Preguem també a Maria que com havia fet a les Noces de Canà, explicant a Jesús " no tenen vi", faci una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li " no tenen Pau"
El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...
El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.
El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.
A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada