divendres, 13 de febrer del 2015

ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR ’ RUTA JUJOL’. ELS PALLARESOS. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarrè, davant l’església parroquial dels Pallaresos, advocada a Sant Salvador, la descripció tècnica ens diu que és de planta de tres naus sense creuer, la qual cosa fa que les naus laterals quedin retallades al creuer i aquest espai sigui ocupat per la sagristia. La nau està coberta amb volta de canó i llunetes amb aresta. Les dimensions de l'església són petites si tenim en compte que el nombre d'arcades laterals només és de tres.


L'altar major presenta un sagrari obra de l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949), construït l'any 1944, que va projectar també els nous altars laterals de l'església entre els anys 1945-47. El més important és l’altar del Sant Crist, que té als costats a Sant Antoni i la Immaculada.

La cúpula del creuer presenta uns frescos de pobre factura, però ben conservats, i un ull de bou que es troba a la façana de l'església presenta certs elements decorativistes propis de la mà de Jujol. Cal dir que l'ull de bou està decorat per la part interior que dóna a l'església i per la part exterior mostra la data de la consagració de l'església: 1796, la mateixa data de la casa Solé que es troba al costat (podrien ser del mateix arquitecte).

L'exterior de l'església presenta la porta d'accés elevada per una escalinata. La porta és senzilla, de forma rectilínia, i es tanca amb un arquitrau motllurat i pilastres de granit gris que contrasten molt amb el color ocre i blanc dels esgrafiats de la façana. Damunt aquesta porta hi ha una fornícula amb la imatge del Salvador, protector de l'església. Als costats de la fornícula hi ha decoració esgrafiada. Damunt la cornisa hi ha una rosassa a mode d'ull de bou, senzilla i, a sobre, un frontó triangular emmarcat per ratlles blanques esgrafiades. El mossèn diu que hi ha una creu processional gòtica del segle XVI.

Anàvem recorren la ‘ruta Jujol’ de forma intuïtiva, suggerim a l’Ajuntament dels Pallaresos que situí en cadascun dels edificis de la ‘ruta Jujol’ – dissortadament no en tenen gaires – un senyal ad hoc amb dades d’interès per als visitants/turistes, la despesa – mínima – tindrà una altíssima rendibilitat.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/casa-sole-ruta-jujol-els-pallaresos-el.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/casa-andreu-fortuny-ruta-jujol-els.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/els-safarejos-de-la-casa-bofarull-els.html

Son d’antic, admiradors del mestre.

http://relatsencatala.cat/relat/josep-maria-jujol-gibert-lhome-el-geni/1048162
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=95
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/08/la-casa-salvador-sansalvador-castells.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/02/torre-la-de-la-creu-de-josep-maria.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/11/la-capella-de-la-mare-de-deu-de.html

La historiografia feixista recull amb majúscules, la ‘fredor’ amb que fou tractat Josep Maria Jujol i Gibert en el període bèl•lic pel fet de ser catòlic, i s’oblida de les incúries que va patir en los ‘ años triunfales’ pel fet de ser català.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada