dissabte, 15 de febrer del 2014

LA CASA COMTAL DE SANT ANDREU DE LLAVANERES. EL MARESME

S’haurà de fer – perquè també és història - la relació dels ‘ nobles’ que tenen o havien tingut casa a la comarca del Maresme.


Retratava al Josep Olivé Escarre davant la que fou casa de Josep Caralt i Sala, ( Barcelona, 19 d'agost de 1862 - mort el 12 de setembre de 1944 a Sant Andreu de Llavaneres ), casat amb Montserrat Fradera Gal , el 6 de maig de 1885 a Barcelona.), que fou nomenat comte de Caralt per Alfons XIII, el 29 de desembre de 1916, (Reial decret de 23 d'agost de 1916). Josep Caralt i Sala, fill d’una família de comerciants, fou un industrial i polític que exercí també de ministre d'Hisenda en el govern de Manuel García Prieto (Astorga, Lleó, 1859 - Sant Sebastià, Guipúscoa, 8 de març de 1938)

De la casa trobava a la pàgina de l’Ajuntament ‘El Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres té la seu a l'edifici de Can Caralt, una masia del segle XVIII, Can Cassany, transformada en casa senyorial per Josep de Caralt i Argila a la segona meitat del segle XIX'. Per descomptat del mestre d’obres i/o arquitecte ni un borrall, més enllà de la repetir-se – una vegada més allò de ‘a casa del ferrer, ganivet de fusta’ ; la composició de l’actual consistori no sembla anar- com va de fet – en la línia de desinformar en relació al Patrimoni Històric i/o artístic.
http://www.santandreudellavaneres.cat/document.php?id=122

Josep Maria de Caralt i Borrell, II comte de Caralt, casat amb Maria Garriga-Nogués i Bernet, va adquirir les caves Carbó als anys, i va començar a comercialitzar el cava Comte de Caralt l’any 1964, Freixenet se’n va fer càrrec a partir de l’any 1984.
http://www.condedecaralt.com/index_c.html

Al portal principal, d'arc escarser, hi ha gravada la data de 1774, i en un finestral la de 1912, data en què es degué reformar de nou. Durant molts va ser el centre d'una gran propietat agrícola i ramadera i alhora residència dels comtes de Caralt. Actualment és de propietat municipal i estatja l'Escola Municipal de Música i el Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres.
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2854

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada