diumenge, 8 de desembre del 2013

EL CELLER DE RUBÍ

S’explica que tenen molt a veure – en el fet que s’aixequés el Celler de Rubí - les directives de la Unió de Vinyaters de Catalunya, de la qual Sebastià Ferré i Rosés, de can Rosés, va arribar a ser-ne president.


119 pagesos van decidir agrupar-se i formar una cooperativa per esdevenir més competitius, i l’any 1918 es funda el Celler, i es compren els terrenys on s’aixecarà el conjunt d’edificis a la masia de can Cabanyes.

El 1920 amb un cens de 5.239 veïns , s'encarregà la construcció del celler al Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973).

L’any 1921 quedaren aprovats els estatuts, integrant-se el Celler dins la societat a "l'Unió de vinyaters de Catalunya".

A l'exposició de Barcelona de l'any 1929 tingué medalla de plata i menció honorífica, les varietats tradicionals de raïm a Rubí eren: sumoll, cua-sec, rosat, xarel•lo, i la varietat picapoll es venia com a raïm de taula.

A darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) Rubí tenia 6.623 habitants.

Superats els efectes del conflicte bèl•lic que provocava la sedició dels feixistes contra el Govern de la II República, i les seves accions genocides, s’assoliran de nou els 6.953 habitants en el cens de 1950, que seran 9.907 l’any 1960, el Celler emmagatzemava 27.000 hectolitres, desprès de les riuades de l’any 1962, s’impulsa el creixement demogràfic que comportarà un creixement fins als 25.461 habitants l’any 1970, al ensems es força l’abandó de l’activitat agrícola, que malgrat els esforços de la pagesia local, farà que l’any 1989 la cooperativa hagi de plegar perquè únicament s’emmagatzemaven 2.000 hectolitres; l’edifici i els terrenys edificable passaven a ser de propietat municipal.

L'agost del 2007 es va enfonsar una part de la teulada. Aquest punt va va marcar la inflexió en la decadència del celler. L'Ajuntament de Rubí va iniciar aleshores un ambiciós pla per recuperar l'edifici, que va desembocar en la rehabilitació total sota la direcció de l'arquitecte Joan-Albert Adell i Gisbert (Barcelona, 1955)

La teulada s'ha renovat en la seva totalitat seguint els cànons modernistes amb teula de color verd i terra. A la primera planta de l'edifici, a la qual s'accedeix des del carrer del Pintor Murillo, s'ha mantingut la doble alçada actual, amb una petita plataforma des d'on es pot veure tot l'espai central de la nau i les 20 tines que hi ha en l'actualitat. S'han construit dues escales i un ascensor per connectar les dues plantes. S'han preservat els arcs de descàrrega en forma de palmera, que serveixen per suportar les tines i mantenir-les aixecades, així com les pilastres de maons d'obra vista de la planta subterrània, tots dos elements característics del modernisme català que es poden trobar a pocs edificis. A la planta subterrània s'hi ha habilitat una àmplia sala d’uns 300 metres quadrats i de 4,5 metres d’alçada

El regidor d'Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol Brustenga (ERC), explicava que el Celler tindrà un ús principalment cultural i una part de l'edifici, obra de Cèsar Martinell, es dedicarà a explicar-ne la seva pròpia història.

Rubí tancava l’exercici 2012 amb 74.484 habitants.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada