dissabte, 25 de febrer del 2012

ISONA, LA CIUTAT D’ISIS, O TAMBÉ, LA CIUTAT DE L’AIGUA

Recentment ampliàvem la família amb l’arribada de la Isona, el Jose Antonio Uriz Rodríguez, al ensems que ens felicitava , ens feia saber que té vers aquesta població dels Pallars jussà, una llarga tradició afectiva, fruit de la qual son un bon i nombrós grup d’imatges. Em proposava fer un seguit d’articles.


Topava amb el primer problema en constatar que a darreries del primer feixisme, l’any 1970 es creava el municipi anomenat d'Isona i Conca Dellà, de 139,36 km2 amb l'agregació a l'antic municipi d'Isona (38,7 km2) de 5 municipis més: Benavent de la Conca o de Tremp, Conques, Figuerola d'Orcau , Orcau i Sant Romà d'Abella. Habitualment – també en aquest cas – això comporta la pèrdua de les ‘ històries de cada lloc’.

Front de batalla a la guerra civil, , fou inclosa dins del catàleg de ‘Regiones Devastadas’, i reconstruïda en els primers ‘AÑOS TRIUNFALES’.

De ben segur que en algun racó de la Biblioteca Pública, hi ha una o més monografies que expliquen abastament per exemple, el procés que portaria a construir o reconstruir una font l’any 1.920.



O la bella i singular disposició de la Plaça de L’Ajuntament.


Se’m oferia com a sherpa per recórrer aquesta comarca plena d’història, el Jose Antonio Uriz Rodríguez; ho acceptava encantat, i dins d’aquest any 2012, si no ens destorba la salut i/o la pèssima situació econòmica del país, farem allò que ens sigui possible per conèixer i explicar les meravelles que es poden veure per aquestes terres de la comarca del Pallars Jussà, a l'esquerra de la Noguera Pallaresa.

Sou pregats d’enviar-nos els vostres articles,informacions i/o imatges relatives a Isona i comarca, a l’email coneixercatalunya @gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada