diumenge, 28 d’abril del 2024

EDIFICIS RELIGIOSOS DE SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA

 

Segur que encara hi ha algun edifici religiós a Santa Eugènia de Berga,  si me’n feu arribar imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com , l’incloure amb molt de gust en aquest inventari d’edificis religiosos:

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/06/esglesia-parroquial-de-santa-eugenia-de.html

https://www.vallgesbisaura.com/el-raco-del-colleccionisme/els-goigs/goigs-a-llaor-de-santa-eugenia-verge-i-martir-any-1986/

L’ESGLÉSIA ‘PROVISIONAL’ DE SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/05/lesglesia-provisional-de-santa-eugenia.html

L'any 1892 el rector de Santa Eugènia, Mn. Josep Casas, va deixar escrit que la capella d'aquest Mas Roure, advocada a Sant Pere , i la del mas Gener estaven suspeses o sense autorització per celebrar-hi el culte perquè el seu propietari, Enric Carbó i Ferrer (1836-1901), que havia comprat aquestes finques al govern, no s'havia volgut reconciliar amb l'església.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1072/rec/5

El casal modern de Sala-d’heures és de tipus neoromànic, i es va construir cap a l’any 1930, al lloc que ocupava l’antic casal medieval. Disposa d’una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme , situada sobre la torre del casal, que guarda avui el cos de santa Amància, que es conservava anteriorment a la capella de Sant Joan d’Heures, amb la pedra o làpida original.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/02/goigs-santa-amancia-en-castella-santa.html

L’església de Sant Joan d’Heures, que es troba a pocs metres del casal, és l’única resta que encara es manté de les construccions medievals del conjunt que formaven la domus de la Sala-d’heures. Des del seus inicis fou una capella estretament lligada a la família propietària de la torre. No es tenen notícies de l’església fins el 1229. S’hi conservà des del segle XVII el cos de santa Amància, portat de les catacumbes de Roma, i per aquesta raó la capella es conegué popularment per aquest nom. L’edifici, situat a uns 10 m de la primitiva torre, és una capella de planta rectangular, sense absis, orientada a tramuntana, amb una porta amb llinda semicircular que podria correspondre a l’antiga capella de l’antic castell d’Heures. La construcció, que pot datar-se al final del període romànic (final del segle XII o principi del XIII), i fins i tot més tard, no sofrí reformes massa importants fins que l’any 1920 fou restaurada pels seus propietaris. L’any 1936 va ser profanada i no es restablí el culte, tot i que, malgrat això, es conserva en bon estat.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-joan-dheures-santa-eugenia-de-berga

el Mas dels Frares, antiga propietat dels mercedaris de Vic al costat d’una capella moderna dedicada a la Mare de Déu de les Victòries

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1208/rec/6

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/07/in-memoriam-de-la-capella-del-mas-dels.html

Plantalamor és un gran casal del segle XVIII,  que té al costat una capella dedicada a la Puríssima Concepció de Maria.

 


LA RUÏNA INEXPLICABLE DEL MAS MITJÀ. SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA

https://guimera.blog/coneixer/la-ruina-inexplicable-del-mas-mitja-santa-eugenia-de-berga-osona%E2%80%8F/

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DEL MAS DELS FRARES. SANTA EUGÈNIA DE BERGA L’OSONA. CATALUNYA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/07/in-memoriam-de-la-capella-del-mas-dels.html

DEL GENER DE LA PLANA A VILLA CARMEN. SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA.

https://relatsencatala.cat/relat/del-gener-de-la-plana-a-villa-carmen-santa-eugenia-de-berga-osona/1058468

ERMITA DE SANT MARC. CALLDETENES. OSONA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/04/ermita-de-sant-marc-calldetenes-osona.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22546

En algunes publicacions Sant Marc s’inclou al terme de Santa Eugènia de Berga.  

Algunes famílies mantenen encara les capelles de les seves masies, això ens fa feliços, malgrat que avui esdevenen  quasi invisibles, atesa l'estultícia creixent  de moltes persones, que no respecten la propietat privada.  Tots perdem per aquestes conductes.

Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  que l’Altíssim, valori el llarg sofriment del nostre poble i  permeti  reduir aquest termini, perquè  puguem tornar en viure amb salut, llibertat i  democràcia.

Amén!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada