diumenge, 17 de gener del 2016

EL PORTAL DE CENTELLES. OSONA

Retratava al Josep Olivé Escarrè – del que m’escriu un lector que viatjà més que ’ el baul de la Piquer ‘ davant ‘aquest portal que forma part de les antigues muralles de la ciutat construïdes al segle XVI.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu que la part de davant està format per un arc semicircular amb dovelles; damunt hi ha l'escut d'armes dels Centelles. També es conserven quatre merlets i dues espitlleres trabucaries. A l'altre costat no hi ha elements defensius però si ornamentals com una finestra motllurada, un petit escut i una gran arcada de volta rebaixada.

La creació de les muralles de Centelles s'esdevé en la gran empenta demogràfica i urbanística que es dona en el nucli de Centelles al segle XVI.

L'antiga sagrera de Santa Coloma, antic nom del municipi, ja tenia murs que la tancaven des del 1329.

Guillem Ramon II, baró de Centelles i Comte de Quirra, es va fer càrrec de l'herència de Centelles vers l'any 1537 i, entre aquest anys i el de la seva mort, ocorreguda el 1565, tingué lloc una total transformació de la vila; va ser llavors quan es van construir les muralles noves.


L'any 1919 fou reformat i restaurat per l'arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 – 1951).

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada