dilluns, 2 de juliol del 2012

SANT TIRS EN TERME DE PINELL DE SOLSONÈS.

Ens aturàvem per retratar l’esglesiola de Sant Tirs, coneguda també erròniament amb la denominació de Capella de Sant Sentís, advocació aquesta segona que no trobàvem en el Santoral català, on hi ha fins a quatre advocacions de Sant titular :

Tirs,confessor 24 gener.

Tirs, màrtir 28 gener.

Tirs, màrtir 31 gener.

Tirs, diaca i màrtir 24 setembre.

Mossèn Antoni Bach i Riu , recull que l’església apareix documentada des de l'any 1096.



Al portal trobem la data de 1787.

El mas – malgrat la inexistència de llindes datades – cal situar-lo al segle XV.

De la descripció tècnica llegíem : de Església de planta rectangular, edificada a sobre d'una antiga església de la qual s'aprecia una part en el frontal. A l' interior, hi ha una volta de guix amb llunetes i dos arcosolis al costat de l'absis, que és pla. A sobre de l'entrada hi ha el cor suportat per una volta. A la façana principal s'obre la posta d'arc escarser adovellat, per sobre una petita finestra circular i, rematant la façana, un petit campanar d'espadanya d'un ull.

Enlloc trobava – com en el cas de l’església dels apòstols – cap dada i/o informació que ens permeti suposar-hi actualment, cap celebració i/o culte religiós en cap moment de l’any.

El fet que no surti esmentada - malgrat trobar-se al costat de la carretera – en les rutes proposades pel Consell Comarcal del Solsonès, vindria a confirmar la nostra hipòtesis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada