diumenge, 6 d’agost del 2023

IN MEMORIAM. SANT JAUME D’ELNA. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA.

 

Llegia que Sant Jaume d'Elna és una antiga església, ara desafectada, en curs de recuperació però , de la ciutat d'Elna, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

 

Fotografia. Gustau Erill i Pinyot

Durant anys ha estat obrador de diferents establiments comercials, el darrer dels quals fou un forn i pastisseria. Està situada[1] a la Vila Baixa, o d'Avall, a l'espai conformat pels carrers de Sant Jaume, Franklin, Dagobert i Camille Alies, amb el frontis de ponent mirant al carrer de Franklin.

 Documentada des del 1382, en l'actualitat conserva algunes parets velles, amb alguns arcs, malgrat les diferents modificacions que ha sofert al llarg dels segles; els vestigis d’una necròpoli paleocristiana  o visigòtica descoberts ocasionalment als seus encontorns fan pensaren un origen més antic. Podria haver succeït l’antiga església Sant Pere, que segons una tradició incerta — ja vigent al segle XIV—, hauria estat la successora de la catedral primitiva (segle VI), consagrada a sant Pere i situada a la Vila Baixa.

Existia encara als segles IX i X, i fou objecte de donacions els anys 858, 922 i 934.

Que els apòstols Sant Pere i Sant Jaume,  que ens ha precedit en el retorn a la casa del Pare, elevin a l’Altíssim la pregària dels aragonesos, aranesos,  bascos, gallecs, catalans, valencians, sahrauís,  palestins, gal·lesos, ..,  i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada