dijous, 10 d’agost del 2023

CASA ROSSELL. PARRÒQUIA D’ORDINO. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, pública una fotografia; Casa Rossell , d'Ordino ,  Andorra 



Llegia que és un edifici de planta lleugerament trapezoïdal, estructurat en tres crugies i amb un volum adossat a l'angle sud.

 La coberta és de dos vessants, amb el ràfec sobresortint per protegir la façana, i va ser rehabilitada a mitjans del segle xx.

La façana principal està orientada al sud-oest i dona a un pati central. A la planta baixa té tres finestres protegides per reixes,  que als dos pisos superiors té sengles balconades amb baranes de ferro, on està forjada la data 1836, tres finestres balconeres al primer pis i quatre al segon.

Al cap de casa (darrer pis) destaquen els orificis d'un colomer de façana. La porta d'entrada a la casa està situada a la façana nord-oest i queda sota un pas cobert. Hi ha una pedra amb la data 1611. A l'angle sud, a principis del segle XX es va afegir un volum que a la planta baixa actua de portal d'entrada al pati, mentre que al pis superior hi ha una galeria o solana que en dues de les seves cares té finestres en arc apuntat d'estil neogòtic.

A l'interior, a la planta baixa hi havia els cellers d'oli, vi i carn. A la primera planta té dos dormitoris amb alcova (llit més vestidor o saleta), sala noble i la cuina. A la segona planta hi havia altres dos dormitoris amb alcova i una cinquena habitació més petita. A sota coberta hi ha unes golfes.

Davant de la casa hi ha un pati empedrat, i al seu costat nord-oest una gran era amb corts a planta baixa i paller al pis superior, on destaca el gran gaial d'una sola obertura que ocupa tota l'amplada de la façana

La GRAN noticia d’Andorra tenia caràcter negatiu:

https://www.vilaweb.cat/noticies/video-denuncien-que-loficina-de-turisme-dandorra-ha-obligat-a-fer-en-castella-una-visita-programada-en-catala/

No teníem constància de que també aquí, els postulats de “ Fuerza Vieja”   tenien “ avaladors “.

Llegia “L’oficina de turisme d’Andorra la Vella s’ha disculpat,..” , només faltaria que no ho fes, en un país on la llengua catalana és Oficial, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada