dijous, 24 d’agost del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE FLAÇÀ, ADVOCADA A SANT CEBRIÀ. GIRONÈS



 Aprofitava aquest estiu convalescent, entre altres coses per llegir que  l’església parroquial de Flaçà, advocada a Sant Cebrià;  és un edifici d'una sola nau amb capelles laterals a ambdues bandes.

La cobertura és feta amb una volta apuntada amb llunetes laterals, en les quals hi ha finestres, algunes d'elles pintades sobre la paret, imitant vitralls. Una gran cornisa que recorre tot l'interior de la nau serveix de remat als murs. La façana principal és d'inspiració barroca, amb una portalada de carreus de pedra amb pilastres i capitells rematada amb una fornícula amb la imatge del patró Sant Cebrià i uns detalls ornamentals d'estil rococó amb data de 1824, que sembla ser l'any d'acabament de l'església.

Es conserven restes de l'antiga església romànica del segle XII, en concret hi ha fragments de la façana principal amb la portalada d'accés i un finestral tapiats, també hi ha part de l'absis semicircular a llevant.

El portal d'entrada a l'antiga església romànica està format per dovelles de pedra i arcs de mig punt en gradació i assentat sobre una línia d'imposta. Es conserva també part de la paret feta amb carreus de pedra i una finestra sobre la porta, en forma d'arc de mig punt, de la mateixa època. Tant el portal com la finestra estan tapiats.

 


A l'altar major trobem un retaule de Sant Cebrià del 1856.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/07/goigs-sant-cebria-flaca-girones-girona.html

https://flaca.cat/coneix/llocs-dinteres/esglesia-de-sant-cebria/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20967

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cebria-de-flaca

Quan al topònim Flaçà :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=18867

Que Sant Cebrià , i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada