dissabte, 26 d’agost del 2023

ESGLÉSIA DEL SAGRAT COR DE PEKÍN. POBLENOU. BARCELONA

 

Llegia que els “ promotors” – per així dir-ho -  de l’ església del “Sagrat Cor de Pekín” eren els germans Laureà i Josepa Arangó i Portús, que manifestaven aquesta intenció en les seves ultimes voluntats en les que reservaven  a aquesta fi, una important donació econòmica.


L'Alfred Puig ,  em deixava un comentari :  Em sembla que en l'article hi ha una errada important. L'església de Pekin estava situada al barri de Pekin, darrera els tallers del ferrocarril a tocar de la riera d'Horta.

Buscaré més dades. De moment us deixo aquests documents:

El Barri de Pekín de Barcelona



Pensem - ens agradarà però -  rebre'n confirmació que l'església que es cremava l'any 1909, i que l'Alfred Puig, identifica com el Sagrat Cor de Pekin,  era en realitat la mal dita església de Santa Maria del Taulat i Sant Bernat Calbó. En català la denominació correcta és Marededéu.  

La Parròquia ,- coneguda ara -  com del Sagrat Cor de Jesús, situada al barri del Poblenou, a Barcelona, és sens dubte un edifici  singular, obra de l'arquitecte modernista Enric Sagnier Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – 1 de setembre de 1931)  , que va ser inaugurat el 10 de juny del 1926 pel llavors bisbe de Barcelona, José Miralles Sbert  (Palma, 14 de setembre de 1860 - 22 de desembre de 1947) 


Llegia que l’any 1936, com a conseqüència – del tot previsible – de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , el temple va ser parcialment destruït, es destruïren el cor, la sagristia, la capella del Santíssim i tots els altars. Es destrossaren la coberta i el terrat, i la fàbrica fou notablement inutilitzada; saquejada i incendiada, només quedaren del temple les parets mestres i el campanar. Les campanes foren destruïdes i cremat l’arxiu parroquial i no va ser fins el 1943 quan va ser reconstruït, ens agradarà tenir noticia de l’autor de la reconstrucció a l’email castellardiari@gmail.com


La casa rectoral fou també incendiada i quasi arrasada en la seva totalitat; la mateixa mala sort tingueren els edificis de les escoles parroquials amb tots els seus accessoris.


El rector, Mn. Jaume Sagarra, el 1940 començà la reconstrucció, ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor de la reconstrucció a l’email castellardiari@gmail.com  




 El 15 de maig de 1943 fou beneïda una campana que fou col·locada al campanar.


https://bibliotecaepiscopalbcn.org/web2/wp-content/uploads/2020/11/2008-El-martiri-dels-temples-a-la-diocesi-de-Barcelona-1936-1939.pdf


L’església és un  edifici neogòtic, de planta rectangular, amb tres naus capçades amb un absis semicircular. Destaca el campanar, amb pinacles i una afilada agulla, i la portada, amb arquivoltes ogivals i uns relleus de J. Rosell   - ens agradarà tenir noticia del nom propi, i del cognom matern d’aquest artista a l’email castellardiari@gmail.com - amb escenes del Nou Testament (les noces de Canà i la multiplicació dels pans i els peixos). També hi ha un mosaic que representa la Verge de Montserrat, obra d'  Armand Olivé Milian (Barcelona, 13 de juny de 1943), de 2002. Originalment, hi havia tres escultures, obra d'Eusebi Arnau  Mascort (Barcelona, 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933), destruïdes l'any 1936.


https://fotos.arxiuhistoricpoblenou.cat/fotografia/arxiufotografic/11109+Esglesia+Sagrat+Cor+2012.html


https://apropat.wordpress.com/2012/04/02/parroquia-del-sagrat-cor-de-jesus/


Ens agradarà rebre un exemplar dels Goigs que es canten en aquesta parròquia a l'email castellardiari@gmal.com 


Que el Sagrat Cor de Jesús , i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada