dimecres, 7 de setembre del 2022

SANT JULIÀ DE EL GES. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Francesc Climent  , publica una fotografia de l’església parroquial de el  Ges, al terme   Alàs i Cerc, a la comarca de l’Urgell sobirà,  a la desitjada vegueria dels Pirineus , advocada a Sant Julià, i no a Sant Cebrià.





https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cebria-alas-i-cerc


La retratava A. Moras, l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d, l’any  1983

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=15431


Patrimoni Gencat en diu;  església d'una sola nau, amb capçalera plana orientada a nord i amb una coberta de maons sostinguda per bigues modernes de formigó, en substitució l'antic entramat de fusta, que sosté la teulada a doble vessant.

 

Al nord de la capçalera hi ha un mòdul adossat, de planta rectangular i amb coberta de teula a una sola vessant, que fa funció de sagristia. S'hi accedeix per una porta rectangular situada al costat de l'altar. L'interior de la nau està enguixat. L'altar major va perdre retaule durant la Guerra Civil i està ornamentat per una imatge de Sant Julià dins d'una fornícula i a banda i banda hi ha dues altres imatges de sants. Les imatges són de guix i adquirides després de la Guerra Civil. Als peus de l'església hi ha un cor en alt de fusta que ocupa tota l'amplada de la nau.

 

L'església presenta poques obertures: la porta d'accés i l'ull de bou, ambdues a la façana principal. La portada, en arc de mig punt presenta dovelles de maó i està centrada respecte de l'eix de simetria. L'ull de bou és al damunt de la porta i per damunt d'aquest hi ha un rellotge de sol.

 

La façana meridional està coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls, amb les campanes, i teulada a doble vessant. El parament exterior de l'església és d'obra vista, tot i que els murs presenten traces d'haver estat arrebossats amb morter de calç. A les cantonades trobem carreus grans, mentre que la resta del parament és a base de carreuons irregulars.


L’actual edifici de Sant Julià no sembla conservar vestigis arquitectònics de la construcció medieval, documentada al segle XI.


En la visita pastoral a l’església de Sant Julià, realitzada l’any 1575, es constatà el mal estat de la coberta, que calia reparar. En aquesta època l’església ja era sufragània de l’església parroquial de Sant Just i Sant Pastor de Cerc, a la qual, malgrat la seva manca de documentació, sembla que havia estat supeditada des de temps abans. En la darrera remodelació parroquial, Ges ha passat a ser una capella annexa de la parròquia d’Alàs.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-de-ges-alas-i-cerc


Quan al topònim el Ges:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20411


Els catalans hem de ser especialment curosos en la divulgació – per qualsevol mitjà- del nostre Patrimoni Històric.

 

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/06/sant-julia-del-ges-alas-i-cerc-alt.html?fbclid=IwAR19i842LxkHDAgTr5nukkxTzQm6LezD8-XvBKr5jDydE6c1Mqnjm1t-tik


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/01/sant-julia-de-ges-alas-i-cerc-lurgell.html?fbclid=IwAR2Pzxus1ixb-MvQo9Afox2GSxmyKzfj85BTg8h3E0_5gkThad7PRs87ZDE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada