dilluns, 5 de setembre del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VILAGRASSA, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. L’URGELL JUSSÀ.

 

Passaven pocs minuts de les 10,00 de mati del diumenge 4.9.2022 quan pujàvem la Nuria, el Tomàs, la Maria  Jesús i l’Antonio,  fins a Sant Eloi o Eligi (Chaptelat, prop de Llemotges, ca. 588 - Noyon 1 de desembre de 660) a Tàrrega, em semblava escaient per un doble motiu; Sant Eloi és patró dels argenters i d'un conjunt d'oficis relacionats directament o indirecta amb el foc i el metall: des dels ferrers als moneders que fonien moneda antiga per fer-ne de nova, calderers, dalladors, llancers, espasers, ferrovellers que compraven ferro vell per revendre'l,…, i d’altra òbviament venir a Tàrrega i no pujar fins a Sant Eloi, és quasi un pecat mortal, oi?.


Teníem temps de recollir algunes imatges abans de la trobada per a visitar el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat amb els amics de Guimerà.info que celebren els primers 20 anys d’existència d’aquesta singularíssima  associació sense ànim de lucre, es dedica a  donar a conèixer GUIMERÀ i la Vall del Corb i el seu patrimoni historicoartístic mitjançant Internet, i a fer, participar o impulsar accions culturals i artístiques a Guimerà i a la Vall del Corb.

 

Llegia que Josep Trepat Galceran va néixer a l’Aladrell (Agramunt), el 4 de febrer de 1881 i va morir a Tàrrega el 21 d’abril de 1974.


Abans de la visita però, feia via fins a Vilagrassa per retratar la façana i el campanar de1 l’Església advocada a l’Assumpció de la Marededéu, a la que influencia – nefasta -  de l’ocupació castellana, es designa en algunes ocasions com “ Santa Maria”, aquesta denominació pretén “ reduir” la importància religiosa de la Marededéu, i sense cap mena de dubte és MASCLISTA.

 




La imatge de Sant Bartomeu que hi ha damunt la porta sobre de la portalada és una reproducció moderna feta per l’ Antoni Boleda i Ribalta (Tàrrega, 10 de setembre de 1945)




https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-vilagrassa


L’església era tancada, mitjançant però, la Marededéu feia arribar a l’Altíssim la meva sempiterna pregaria, Senyor; allibera al teu poble!!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada