dimarts, 6 de setembre del 2022

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LES PALLISSES. LLANERA. TORÀ. LA SEGARRA

 

El Pepe Figueredo Aguilera, publica una fotografia del interior refet  de la capella de  Santa Maria de Llanera de Solsonès o de les Pallisses al terme de Torà a la comarca de la Segarra.




https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-llanera-de-solsones-o-de-les-pallisses

 

Aquest edifici, del qual no hem pogut recollir cap dada històrica, és una construcció de planta rectangular, coberta amb volta de canó i absis quadrat, més estret que la nau, que respon a una reforma posterior, amb el mateix tipus de volta i parament de carreus que segueixen filada.

 

L’absis s’obre a la nau mitjançant un arc preabsidial de mig punt, esbiaixat, el qual arrenca d’una imposta trapezoïdal amb bisell i redueix la llum de la volta. El mur interior que tanca l’absis quadrat acusa una lleugera desviació.

 

Al frontis s’obre una porta d’arc de mig punt, amb grans dovelles ben treballades. Sobre seu, a la part interior, hi ha dos tambors de pedra.

 

L’absis té una finestra de doble esqueixada i un arc escarser amb tres grans dovelles.

 

L’interior és arrebossat, fet que impedeix de veure la construcció antiga.

 

En l’actualitat hom pot veure l’església de la Mare de Déu de les Pallisses a l’interior d’unes construccions posteriors que li han fet perdre la fisonomia original.

 

A causa d’alguns detalls, com l’arc preabsidial, aquesta església pot ésser considerada com romànica, bé que amb algunes reserves, sobretot a causa de les profundes transformacions que ha sofert.


El mas ha estat reconstruït en un estil modern totalment allunyat de l'aspecte original de la masia, i ha integrat i refet la volta de canó l'antiga capella, la qual ha perdut la façana i la porta original.


 En agradarà rebre una imatge d’aquesta advocació mariana a l’email castellardiari@gmail.com  


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) rebia un email:

 

Ermita de la Marededéu de les Pallisses . Llanera (Torà). Segarra

 


Autor i any desconeguts, es una reproducció de la col·lecció d’Advocacions Marianes


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9439


Quan al topònim Pallisses:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=30197


En la llengua catalana la forma Marededéu és la correcta per referir-se a la Verge Maria. En llengua castellana la denominació “ Santa Maria” de caire masclista, pretén minimitzar la importància religiosa de la Marededéu, això però, no  exclou que se la vinculi amb entitats NO RELIGIOSES, i se li atorgui el patronat en entitats que ni practiquen ni prediquen el missatge de Crist.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada