dijous, 8 de setembre del 2022

IN MEMORIAM. L’HOSTAL DE BAIX DE FOLQUER. ARTESA DE SEGRE. LA NOGUERA.

 

De  l’Hostal de Baix de Folquer, al terme d’Artesa de Segre, no en parlen a :

http://hostals.blogspot.com/


Si que ho fan però a :

http://historiatransportcat.blogspot.com/2016/04/la-casa-gran-de-folquer-i-els-hostals.html


.., les diligències i carros que transitaven pel vell camí de Ponts a Isona paraven a La Casa Gran. Aprofitaven la parada per descansar, beure i menjar i canviar els cavalls exhausts per uns de frescs amb ímpetu per enfilar-se al coll de Comiols i penetrar al Pallars Jussà. La gran  importància que la Casa Gran de Folquer tingué en el curs dels segles XVIII i XIX, que abastava el servei de posta per renovar les cavalleries que tiraven els carros i diligències, és consignada en el llibre Viatge a Catalunya que l'escriptor anglès Artur Young (Londres, 11 de setembre de 1741- ibid., 12 de abril de 1820) escrigué a les darreries del segle XVIII.

 

L'execució i posada en funcionament de la carretera d'Artesa de Segre a Tremp l'any 1870 causà l'abandonament gradual de l'antic camí públic de Ponts a Isona que passava per la Casa Gran de Folquer. Aleshores els propietaris de la Casa Gran de Folquer, conscients del paper que la nova carretera havia de tenir en les comunicacions entre La Noguera i el Pallars Jussà, construïren un hostal de posta a peu de carretera, conegut com l’Hostal de Baix.




A la segona meitat del segle XIX la finca de la Casa Gran de Folquer era d'en Joan Maluquer Porta. La finca, propietat de la família Porta, fou aportada com a dot al matrimoni que contragué el seu fill Joan.


En la primera meitat del segle XX n'era propietària la Elvira Maluquer Clua, casada amb el Severo Sostres Aytés, registrador de la propietat.


Arran de la seva mort, la finca fou dividida en dues meitats i adquirida per títol d'herència per dues filles, la Dolores i la Maria de la Mercedes Sostres Maluquer.

 

Al cap de poc temps de funcionament de l'Hostal de Baix o  Vell , els propietaris de La Colomina, una altre gran finca de Folquer, obriren un  altre hostal, conegut com el  de Dalt o Nou.


La incúria, més que el pas del  temps, acabarà esborrant la nostra “ petita història”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada