diumenge, 28 de gener del 2018

IN MEMORIAM DE LA CASA AMIGANT. NUCLI ANTIC DE MANRESA. EL BAGES. CATALUNYA

El nucli antic de Manresa està patint un procés d’abandó accelerat, em confirmava en aquesta percepció la passejada que fèiem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ) i l’Antonio Mora Vergés en que retratava – entre altres – la Casa Amigant.



Llegia que els Amigant van ser una poderosa família a la Manresa que va conèixer Sant Ignasi de Loiola. El futur sant va mantenir sempre contacte amb el matrimoni format per Andreu Amigant i Àngela Seguí, als quals va agrair l’acollida que li van dispensar. Al segle XVI diverses famílies controlaven l’economia i les institucions de la ciutat. La majoria havien prosperat a partir d’activitats artesanals i comercials i algunes havien assolit la condició de nobles. També van tenir relació amb Ignasi altres nissagues influents com els Peguera, els Canyelles, els Dalmau, els Ferrer i els Casamitjana.


Aquest edifici és l'antiga residència renaixentista de la família noble dels Amigant, que van acollir Ignasi de Loiola entre 1522 i 1523. Construïda entre els segles XIII i XV, és situada a la zona més antiga del nucli històric de Manresa, entre els carrers d’Amigant i de Sant Miquel.


L’edifici consta de planta baixa i tres pisos. A la façana, la portalada és formada per carreus i dovelles de grans dimensions. A la part superior, s’hi pot veure l’escut dels Amigant, format per dos braços posats en faixa que s’estrenyen les mans, acompanyats de dues estrelles d’or, que simbolitzen l’amistat i la bona ventura.

http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2013/04/sant-ignasi-de-loiola-i-els-amigant.html
http://www.lavanguardia.com/local/bages/20140508/54407716120/manresa-compra-casa-ocupada-ateneu-popular-la-sequia.html
https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/43623/ateneu/sequia/descontent/compra/casa/amigant
https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/40150/fundacio/sociosanitaria/va/voler/comprar/casa/amigant/fa/12/an
https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/40080/jutge/dona/esquena/ateneu/sequia/ordena/desallotjament

L’escult que llueix a la capella de Sant Ignasi Malalt, que inclous les armes dels marquesos de Palmarola i comtes de Fonollar , legítims successors de la casa Amigant, fa que els dos braços posats en faixa que s’estrenyen les mans, acompanyats de dues estrelles d’or, que simbolitzen l’amistat i la bona ventura, siguin únicament una referència més entre els camps en que es divideix l’escut.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Benvolgut sr. Antonio Mora Vergés;


Un article molt interessant en què explica la història de la casa dels Amigant, a Manresa.


Permeti'm que li faci un aclariment respecte de l'escut que presenta.


Les armes dels Amigant, en llenguatge heràldic, el blasonament és:


D'atzur (blau), una fe al natural (definició que vol dir, en aquest cas, de carnació) acompanyada de 2 estrelles d'or.


Puntualitzar que, en aquest cas, la fe, porta els dos braços vestits, hi ha heraldistes que els pinten de gules, vermell).

 

Pel que respecte a l'altre escut amb quatre quarters i els amigant sobre el tot, dir que les armes dels quatre llinatges, d'esquerra a dreta i de dalt a baix, corresponen als llinatges Cartellà, Farnés, Olzina o Alzina i Marimon; sobre el tot, les armes dels Amigant.


Tot quedant a la seva disposició, una atenta i cordial salutació,


Pere F. Puigderrajols i Jarque

Institució Catalana de Genealogia i Heràldica

Secció d'heràldica


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada