El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges del temple parroquial de Sant Pol de la Bisbal, actualment dedicat a Sant Jaume, del que patrimoni Gencat en diu que és un edifici romànic probablement bastit durant la segona meitat del segle XI i documentat des del 1279.
Durant els segles XVIII-XIX l'església fou objecte d'importants reformes, que van alterar la seva estructura original.
Originàriament era un edifici de tres naus capçades per tres absis semicirculars. Al segle XVIII va ser reformada i va desaparèixer la nau sud, mentre que a la nau lateral de tramuntana va quedar segmentada en construir-hi unes capelles que n'ocupen l'espai i s'obren a la nau central pels arcs former. Darrere les capelles, resta un espai lliure de la nau que permet veure la volta de canó i l'absis semicircular. La nau central és coberta amb volta de canó lleugerament apuntada refeta l'any 1948.
La façana de ponent és d'estil barroc amb esgrafiats, però conserva l'element més remarcable de l'edifici, la portalada romànica d'arc de mig punt sobre impostes que, al seu torn, formen el cimaci dels dos capitells laterals sostinguts per columnes dels qual arrenca un altre arc rebaixat situat a un nivell inferior de l'anterior. Les columnes són més curtes que la porta i els capitells presenten decoració escultòrica de finals del segle XI o principi del XII. És possible que hi hagués hagut una galilea, segons indiquen les restes presents a la façana.
Havíem visitat aquest indret l’any 2015.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/11/esglesia-de-sant-jaume-sant-pol-de-la.html
No trobava cap dada de l’autor dels esgrafiats, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada