dimarts, 18 de març del 2014

SANT ANTONI ABAT DE LA POBLA DE MASSALUCA. LA TERRA ALTA. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún retratava l’església parroquial de Sant Antoni Abat de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta; respecte del topònim hom defensa que fa referència a l’assentament d’una tribu, grup familiar, i/o ètnic .


La descripció tècnica ens diu; edifici d'una nau i capelles laterals, construïda amb carreus. Planta rectangular exteriorment, d'absis recte a l'interior. La capçalera és poligonal de cinc panys. S'estructura amb tres capelles laterals per banda, separades per contraforts que surten a l'exterior per la part alta i entre mig dels quals hi ha finestres. Les voltes dels tres trams són de creueria amb tercerols, igual que la de la capçalera, que és poligonal. Les voltes de les capelles laterals són de creueria simple. S'observen nombroses claus esculpides. El conjunt és bàsicament gòtic fins a la imposta que rep els arcs i les voltes. La resta és renaixentista. La façana principal és plana i austera, amb una petita portalada clàssica. El campanar és de planta quadrada i poca alçada.


Pertany al tipus d'esglésies on les voltes són gòtiques i la resta del renaixement i/o del barroc, bastides des de principis del segle XVII fins al XVIII; la tipologia és comú a la de Vilalba dels Arcs i a la de Fatarella, encara que aquí l'escala és més petita i no té una portalada tan gran com les anteriors.

No existeix una comarca dita ‘ La Terra Baixa’, i en la llengua catalana anterior al genocidi de 1714, teníem ja un mots específics per tractar qüestions d’orografia; sobirà i jussà. Em consta que hi ha un desig de recuperar la llengua catalana en aquesta ‘ terra de frontera’, que té el trist privilegi de ser l’ase del cops d’aquesta Catalunya ‘ cefalòpodica’ que acostuma a mirar-se les terres del sud, sud-oest amb aires de ‘germà gran’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada