dijous, 20 de desembre del 2012

SANT JAUME D’OLZINELLES. BAGES

S’ha d’estat amatent per localitzar l’accés d’aquesta esglesiola, des de la carretera que comença al Pont de Cabrianes, i que us portaria fins a Santpedor.

El topònim – comú a d’altres llocs de Catalunya – hom està d’acord en fer-lo derivar de ‘lloc molt poblat d’alzines’.

L’església és d'estil romànic, i fou bastida possiblement al segle XII – sembla que damunt d’una preromànica - , té les parets llises i desproveïdes d'ornamentacions; la simplicitat es trenca per un finestral obert al centre, i que presenta les característiques pròpies de l'època: doble esqueixada i acabat amb un arc de mig punt adovellat.


El lloc d'Olzinelles apareix documentat a partir de l'any 978, en una butlla del papa Benet VII al bisbe de Vic, Froia, quan en una delimitació del terme de la ciutat de Manresa apareix el nom d'Alsinelles. L'any 1022, en l'acta de consagració de Santa Maria de Manresa, es torna a dir que el seu terme va per Ulzinellas fins al riu Llobregat. Olzinelles era un predi on el segle X s'aixecà una església preromànica, de la qual, en renovar-se l'edifici del segle XII, només ha restat la capçalera, en part remodelada.

Va pertànyer per meitats al monestir de Sant Benet de Bages, i a la canònica de l'Estany, el prior de Sant Pere de Casserres, cridar a dirimir la propietat, es decantà per atorgar-la a Santa Maria de l'Estany.

L'any 1685 tenia com a sufragània l'antiga parròquia de Sant Genís de la Vall dels Horts.

Des d’aleshores to va ser recular, fins que finalment, va cedir la seva funció parroquial a l’església homònima del Pont de Cabrianes.

El nacionalisme espanyol atorgava ‘carnet oficial’ a Sant Jaume ‘ Santiago, y cierra España’, i això comportava la pèrdua quasi absoluta de devoció per la figura de l’evangelista.

Val a dir que la llicència per robar, violar, i assassinar , que es va atorgar a les forces àrabs en el període 1936-39, i que comportava ‘ de facto’ destronar a Sant Jaume, no es va entendre – almenys a Catalunya – com un signe per retornar a la devoció del Sant.

Som gent rara, oi ? :

Volem parlar la nostra llengua.

Volem decidir sobre la nostra vida.

Volem que això mateix ho puguin fer arreu del món.

Segur que Sant Jaume es posaria al nostre costat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada