divendres, 21 de desembre del 2012

LA CASA DE TÀNATOS DE NAVARCLES. BAGES


A Catalunya en matèria d’escorxadors tenim de tot i força, alguns van ser considerats monuments històrics i altres – malgrat ser de dates semblants no – , molts van ser enderrocats pel tsunami de corrupció que s’ha emportar ‘l’estat del benestar’; tenim pel que fa als que encara aguanten :

1.    Local d’usos ‘socials’ a Esparreguera

2.    Bibliotecal’Arboç, entre altres llocs

3.    Tanatori a Navarcles al Bages



No son en aquesta darrera opció destinacions tant i tant oposades :

escorxador  / m. [LC] [AGR] Lloc destinat a matar el bestiar, a escorxar-lo i a llevar-li les vísceres.


Fotografia de 1990 de la Rosa Serra.


tanatori  / m. [LC] Edifici de serveis funeraris.



Sembla que hi ha en relació a la concessió administrativa algun ‘desacord :   

http://www.regio7.cat/fet-divers/2011/01/05/suprem-ratifica-que-lajuntament-navarcles-beneficiar-funeraria/121699.html

De la història d’aquest edifici trobava que l’any 1922 es va encarregar un projecte a l'arquitecte Xavier Turull i Ventosa (Barcelona, 23 d'abril del 1896 – 25 de juny del 1934) i el 1927 es procedia a la seva construcció per un import de 35.583 pessetes.

De la descripció tècnica  reproduïm : Edifici envoltat per un petit jardí que havia estat originàriament l'escorxador municipal. És de planta rectangular, amb planta baixa més sotacoberta. La teulada és a doble vessant amb una inclinació molt pronunciada. A la part posterior té un cos adossat que ha estat allargat. Els murs tenen una base feta amb filades regulars de carreus i la resta és arrebossada. Es tracta d'un edifici amb un estil sobri, ben proporcionat i elegant, on hi predomina un ritme perfectament regular de porta i finestres. Els únics detalls remarcables són els cabirons que sostenen el voladís de la teulada, dos pinacles també a la teulada i els finestrals arquejats a la part superior de la façana davantera i posterior, els quals li donen un aspecte pròxim al noucentisme. La restauració de l'edifici n'ha conservat l'estructura general i les parets mestres a l'interior, que s'ha adaptat com a tanatori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada