divendres, 11 d’octubre del 2024

IN MEMORIAM. SANTA MAGDALENA DEL COLL. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

L’Olga Sacrest Roca, retratava l’any 1986, Església de Santa Magdalena del Coll. La Vall de Bianya. La Garrotxa

 


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67994

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/60578

Catalunya ha de fer un reconeixements públic a la Olga Sacrest Roca, i a les persones que com ella han viscut per guardar-nos els records.

Santa Magdalena del Coll és un senzill edifici, ara totalment abandonat i en ruïna, d’una sola nau capçada a llevant per un absis quadrat.

A la façana de ponent, on hi ha la porta, fruit d’una reforma posterior, es conserva encara una finestra de la factura original, damunt la qual hi ha un senzill campanar d’espadanya d’un sol ull, reconstruït. Fruit de la reforma era també un porxo, ara esfondrat igual que el sostre de la nau, construït davant la porta.

L’aparell és de petits carreus, sense escairar, disposats formant filades més o menys regulars, travats amb abundant morter de calç, amb les parts originals que es confonen amb les que foren reformades. 

L’estat de l’edifici impedeix una precisa filiació, però sembla clar que podem considerar-lo una obra tardana, ja dins el segle XIII, i relacionable amb altres exemples com Sant Cornelí de Ribelles, on hi ha també els absis quadrats, coberts amb volta apuntada.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/07/goigs-santa-magdalena-sant-feliu-del.html

La Vall de Bianya   , la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada