dimecres, 9 d’octubre del 2024

ERMITA DE SANT ABDÓ I SANT SENEN. SANT NIN I SANT NON. SANTA PAU. LA GARROTXA

 

L’Olga Sacrest i Roca, retratava l’any 1984,  ermita de de Sant Abdó i Sant Senen. Santa Pau. La Garrotxa

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67241

A ponent de Sant Julià del Mont, a la mateixa serra, enlairada en un cim dit Puigsacreu, hi ha l’ermita de Sant Abdó i Sant Senén, fundada el 1417. Patrons dels pagesos, pel mes de maig era tradició de beneir els termes de Santa Pau i els termes veïns de Begudà (Sant Joan les Fonts) i de Batet de la Serra (Olot), i també s’hi celebraven altres aplecs, dels quals es conserva el que se celebra al juliol.

És un petit temple d’una sola nau, amb dos cossos afegits a cada costat, sagristia, volta de canó i la porta adovellada a ponent. Es creu que el seu origen cal remuntar-lo a l’època romànica.

La teulada de l’absis, avui de teules, conserva gran part, mig arrancades, les lloses originàries.

Fou bastida amb carreus ben inscrits en els angles i finestres.


https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3368/

 Entre els protocols de la notaria de Santa Pau es conserva l’acta de fundació d’aquesta capella: 13 de juliol de 1417.

La tradició popular justifica aquesta devoció i homenatge a unes circumstàncies que varen esdevenir en els indrets de la baronia. El terme havia estat envaït per uns animalots, de la mida d’un gos i que la gent denominava “soniots”. Llur dany era incalculable: espatllaven els cultius, esvalotaven als ramats. Per a alliberar-se’n, feren el vot solemne d’edificar damunt del Puigsacreu, la capella pública sota la invocació d’aquests dos sants.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/08/goigs-sants-abdo-i-senen-santa-pau.html

Hom creu que es va decidir d'edificar l’ermita  al Puigsacreu, centre geogràfic de les parròquies de Santa Pau, Batet i Begudà, perquè des de l'ermita es divisa Arles, lloc on foren enterrats els cossos dels dos Sants.

Santa Pau,   la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada