divendres, 27 de setembre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ANDORRA LA VELLA, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE.

 


El Jordi Vila Juncá, el cronista gràfic del Pirineu, publica una fotografia de l’església d’Andorra la Vella , advocada al protomàrtir Sant Esteve

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-dandorra-la-vella

L’església parroquial d’Andorra la Vella conserva només una part del que fou el temple romànic. La resta de l’obra que hi ha actualment és el producte de modificacions i ampliacions, les més importants fetes en el curs del segle XX. Així mateix l’entorn també ha variat considerablement. La primera obra important que hom devia construir fou la part inferior del campanar actual, en la qual hom deixà totalment de banda la forma primitiva. Hom construí després unes capelles laterals, aixecà un altre pis el campanar, construí l’actual portada de la paret de ponent, obra de J Josep Puig i Cadafalch  (Mataró, 17 d’octubre de 1867-Barcelona, 23 de desembre de  1956) , i, finalment, fa anys, canvià l’orientació de la nau, que fou engrandida considerablement.

La part més ben conservada és la que correspon a l’absis. Aquest és el més gran d’època romànica que hi ha a les Valls, així com el més ric quant a decoració escultòrica. Es conserva també una part de les parets de la nau; a la banda de tramuntana, una absidiola, que originàriament era decorada amb pintures murals, i el pany de mur corresponent és el que resta de l’obra primitiva. L’absis és semicircular, amb finestres de doble esqueixada, una a llevant i una altra a migjorn; aquesta, que exteriorment no era visible, per tal com restava tapada pel cos corresponent a l’antiga sagristia, no és visible interiorment, puix que, en fer el remodelatge de l’interior, ara amb les pedres vistes, fou integrada dins el mur.

L’absis és cobert amb volta d’un quart d’esfera, feta amb pedra tosca.

Fa pocs anys, en fer l’ordenació exterior en aquesta zona, fou desmuntada una part de l’antiga sagristia, bo i deixant tot l’absis al descobert. Fou en aquest mateix moment que hom descobrí, damunt la porta que comunica la nau romànica amb aquesta sagristia, les restes d’una finestra amb un arc de mig punt, igual a les de l’absis, també d’època romànica.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/01/goigs-sant-esteve-andorra-la-vella.html

https://bd.centrelectura.cat/items/show/27656

https://bibliogoigs.blogspot.com/2018/12/goigs-de-sant-esteve-venerat-andorra-la.html

Una part del Patrimoni està al MNAC:

https://www.museunacional.cat/ca/colleccio/pintures-de-sant-esteve-dandorra/mestre-de-sant-esteve-dandorra/035711-cjt

Alguna però, s’ha pogut recuperar:

https://www.elindependiente.com/tendencias/2024/08/06/andorra-recupera-las-pinturas-murales-de-la-iglesia-de-sant-esteve-despues-de-casi-100-anos/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada