dimecres, 18 de setembre del 2024

CAPELLA DE MASJOAN, ADVOCADA A SANT RAMON NONAT. ESPINELVES. OSONA

 

La Carme Torrents i Buixó,  retratava l’any 1989,  la Capella de Masjoan al terme d’Espinelves, advocada a Sant Ramon Nonat.



Patrimoni Gencat la descriu com edifici d'una sola nau, rectangular, coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, a ponent.

La capçalera, que no marca absis externament, es troba a llevant. La façana presenta una portalada d'arc escarser, de pedra picada i datat. Al damunt hi ha un òcul que també duu la data i el capcer és coronat per un campanaret d'espadanya que descansa sobre unes volutes.

La campana es troba al centre d'un arc de mig punt, amb un òcul a sobre i rematat amb volutes. Els murs són de pedra basta sense picar i la resta són cecs. Malgrat que alguns murs, sobretot a la part nord, estan coberts d'heura, l'estat de conservació és bo


Fotografia del interior. Josep Maria Viñolas Esteva

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22640

https://algunsgoigs.blogspot.com/2024/02/goigs-sant-ramon-nonat-masjoan.html

En aquesta masia hi va viure el notable naturalista Marià Masferrer i Rierola (1856-1923), convertint el mas en un notable jardí botànic. També s'hi conserven molts ocells dissecats. Actualment és un centre important d'explotació de coníferes, tant pel que fa a planters com a repoblació.

Ens cal l’ajuda de Sant Ramon Nonat per alliberar-nos del jou que sens imposava l’any 1714.

L'adveniment del virregnat, farà més difícil - si això  és possible -  la llibertat nacional de Catalunya 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada