divendres, 9 d’octubre del 2020

VIADUCTE DE LA FONTMOLSA. TAGAMANENT. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Tagamanent compta amb un dels viaductes més espectaculars de l'antiga línia del ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses. Salva el torrent de Valldaneu, just on s'aiguabarreja amb el Congost, en el límit amb el municipi de Sant Martí de Centelles. Se'l coneix com el Pont de la Fontmolsa pel nom d'una antiga fàbrica situada molt a prop, que també batejà el túnel del tren contigu al viaducte.

La seva construcció respon a les característiques que es van estandarditzat a la segona meitat del segle XIX: obra de mamposteria combinada amb maó vist, el qual forma els arcs i les voltes de punt rodó i perfila les arestes i impostes dels pilars.

 Consta d'onze ulls, amb 110 metres  de llargada que discorren paral·lels al riu.

La seva silueta destaca entre la vegetació de ribera , i  al hivern quan els arbres perden les fulles és visible des de l'autovia.C-17, no aconseguia distingir-lo el dijous 8.10.2020, quan tornava amb el Paco Catalan Puig del Santuari de l’Ajuda de Balenyà.



La fotografia  es troba publicada al llibre: "Inventario de puentes ferroviarios de España". José Luis García Mateo (director), Miguel Jiménez Vega, Domingo Cuéllar Villar. Fundación de los Ferrocarriles Españoles. Ediciones Doce Calles. Madrid. 2004, p. 136.

Va ser la Maquinista Terrestre i Marítima qui portà a terme l'execució dels viaductes de la línia, a partir dels projectes redactats per Nicolau Tous Mirapeix (Igualada, 1815[ — Barcelona, 14 de maig de 1892), cofundador de l'empresa, i l'enginyer Josep Maria Cornet Mas (Barcelona, 1839 - 1916) director des de l’any 1880 fins a la seva mort, de la Maquinista Terrestre i Marítima, va ser també  l’enginyer autor del disseny del pont- aqüeducte de ferro del Canal d’Urgell al terme d’Agramunt , que substituïa un d’anterior de pedra , de set ulls , que es va endur la rubinada de Santa Tecla, el 23 de setembre de 1876.   Una obra seva molt coneguda  va ser el  mercat del Born de Barcelona , en el que va treballar  juntament amb el mestre d'obres Josep Fontseré Mestre  (Barcelona, 1829 - Barcelona, 15 de maig de 1897).


© FOTOTECA.CAT Josep Maria Cornet i Mas (Barcelona, 1839 - 1916)


https://www.biografiasyvidas.com/biografia/f/fontsere_jose.htm


Entre 1870 i 1875 es van projectar i construir, entre d'altres, el viaducte de la Fontmolsa, a Tagamanent, fet amb pedra i maó; el viaducte de Sant Jordi, al poble del Figaró, i els de Gallicant i Can Palau, a la Garriga.

Aquests tres es van bastir amb obra mixta de carreuat i mamposteria de pedra, maó i bigues metàl·liques de gelosia, les quals van ser substituïdes en la dècada de 1930 per bigues del tipus Warren, conformades per perfils diagonals amb muntants verticals intercalats.

La pedra que es va utilitzar va ser la sorrenca vermella del Bertí i la de marès grisa del Figaró

Quan arribàvem a casa, ens assabentàvem que la màquina judicial, haviatombat les mesures acordades per intentar controlar la Covid.19 a Madrid.   Havíem dit  que ens semblava un despropòsit NO COMENÇAR A ACTUAR fins que es superin els 500 contagiats per 100.000, xifra que consideràvem de facto, com una LLICÈNCIA PER A  MATAR, i amb l’excusa d’atemptar contra els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans, si més no temporalment, s’anul·lava fins aquest topall.

 Conspiranoic,  conspiranoica son les paraules “màgiques" reservades als que NO CREUEN en la CASUALITAT.  Em considero un conspiranoic conspicu.

Amb totes les precaucions higièniques i sanitàries que recomanen les autoritats CATALANES, sortiu a conèixer Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada