dijous, 8 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM. L’ESCOLA PÚBLICA DE TAGAMANENT ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VALLÈS ORIENTAL.

 Fèiem camí al Santuari de l’Ajuda de Balenyà, el Paco Catalan Puig, i l’Antonio Mora Vergés, i ens aturàvem  en un  petit entrador  de la C.17 davant de les primeres cases del terme de Sant Martí Centelles,  per retratar un parell d’edificis que formen part de la historia i el terme municipal deTagamanent.

Can Fontanals , propietat de Josep Aragall Fontanals al 1912, va esdevenir antic ajuntament quan aquest fou traslladat d'Aiguafreda, municipi del qual depenia Tagamanent a mitjans del segle XX, també va ser escola nacional, un breu període de temps, conservant encara al seu interior restes del mobiliari d'aquest moment. La significació d'aquestes construccions rau en el seu paper aglutinador de caire municipal i cultural, ja que la història municipal de Tagamanent, al llarg del segle XX va passar per diverses fases d'adequació donada la disgregació que patia el municipi.




Can Fontanals, es tracta d'una construcció  moderna feta d'obra i totxo, constituint una estructura de planta rectangular de teulada a una sola vessant coberta amb teula aràbiga i amb una disposició de planta i pisos, la disposició dels quals és simètrica. La planta baixa presenta la porta principal centrada i emmarcada amb totxo (element arquitectònic molt utilitzat a partir del segle XVIII) i amb dues finestres situades a banda i banda; mentre que a la planta superior s'hi ubiquen 3 finestres de mateixes característiques que les anteriors.

Can Cortines és una caseta de la parròquia de Santa Maria de Tagamanent de dimensions reduïdes i construcció simple. Està formada per planta i pis, presentant una coberta a dues vessants, una porta central amb dues finestres disposades de forma geomètrica a la part baixa i tres finestres disposades de forma lineal a la part de dalt. A sobre d'una d'aquestes obertures, la de més a la dreta, hi ha gravada la data de 1707. La tècnica constructiva es basa en blocs de pedra local lligats amb morter, amb una solució d'obra i un arrebossat a sobre. En una de les reformes de la casa, aquesta quedarà més vinculada a can Fontanals, unificant-se les dues construccions amb un petit tancat que les separa de la carretera nacional.




Can Cortines, com demostra la documentació, aquesta propietat també posseïa el seu tros de terra, d'ús particular amb un zona d'horta i unes feixes. Tot i que actualment està ben encaixonada a un petit entrant de l'actual C-17, amb l'antiga carretera havia gaudit de més espai.

Tagamanent té una superfície de    43,3 km² m i a darreries de l’any 2019, una població de      323  ànimes.  Està clar que la degradació d’aquest edificis és una acció clarament atribuïble als brètols,  vàndals, i altres espècimens que circulen per Catalunya .

Feta la feina, ens incorporàvem amb totes les precaucions novament a la C.17 – hi ha un trànsit molt intens  - i poca estona desprès sortiem passat Centelles a Balenyà – la carretera vella està en obres -, i assolíem  l’objecte de la nostra sortida, la contemplació de la Mare de Déu de l’Ajuda, a la que agrairíem el bon fi del viatge,  li  oferíem una llàntia, i li pregàvem per afers personals, familiars i col·lectius.



Quan arribàvem a casa, ens assabentàvem que la màquina judicial, havia tombat les mesures acordades per intentar controlar la Covid.19 a Madrid.   Havíem dit  que ens semblava un despropòsit NO COMENÇAR A ACTUAR fins que es superin els 500 contagiats per 100.000, xifra que consideràvem de facto, com una LLICÈNCIA PER A  MATAR, i amb l’excusa d’atemptar contra els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans, si més no temporalment, s’anul·lava fins aquest topall.

Conspiranoic,  conspiranoica son les paraules “màgiques" reservades als que NO CREUEN en la CASUALITAT.  Em considero un conspiranoic conspicu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada