dimarts, 27 d’octubre del 2020

SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE SENYÚS. CABÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vilá Juncá, publica una fotografia de l’Església advocada a SantIscle – i pensem que també a Santa Victòria- al nucli de Senyus, al terme de Cabó, ala comarca de l’Urgell sobirà. Lleida.

 


Les primeres noticies  de Senyús les trobem  l'any 1162, en l'acte d'homenatge i jurament de fidelitat prestat pels habitants de la vall de Cabó al bisbe Bernat Sanç.

La església advocada a Sant Iscle, i potser també a Santa Victoria?, actualment sense culte, i quasi ensulsiada , era sufragània de Sant Serni ( Sadurní) de  Cabó.

Patrimoni Gencat ens diu que Sant Iscle es troba al poble abandonat de Senyús, a uns 4 quilometres de Cabó. És un edifici d'una nau, coberta amb volta de canó, amb un absis semicircular que va ser sobrealçat. A la façana de ponent es troba la porta principal d'arc de mig punt amb una arquivolta, un ull de bou i un campanar d'espadanya de dos ulls grans d'arc de mig punt i un més petit, situat entre els altres dos ulls i a un nivell superior. al costat nord se li va afegir un cos.

La concentració de la població en grans nuclis urbans ha propiciat la pèrdua de  bona part del patrimoni històric, del significat dels topònims, i altrament facilita extraordinàriament la propagacióde la Covid.19.  Creure que això és pura casualitat, fora com tenir la innocència dels àngels, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada