dilluns, 26 de novembre del 2018

LA CASA D’ENRIC CARROS DE CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Llegia al Mapa de Patrimoni de Centelles en relació al magnífic edifici que literalment ‘ fa ombra’ al Palau dels Comtes del Castell de Centelles, erròniament però, designen la casa com de l'Enric Carros de Centelles,  que en realitat estava situada a Can Sorts. 
 
Serafí  Carros de Centelles,  capità de Galeres ( mort 'any 1567 ) germà de Guillem Ramon II Carros de Centelles, Baró de Centelles, es va fer construir la casa l'any 1542, al costat de la del seu germà.


L'actual "Casa Carreres-Artau. Casa Domingo " es fruit de nombroses intervencions i unificacions de diversos edificis antics. Aquesta edificació es pot situar al segle XVI i sembla que la seva funció era de residència d'algun noble de la vila.

L'actual edifici és el resultat de reformes dels anys 1895 i 1915 (incloent el trasllat de fragments d'un edifici de l'Avinguda Meridiana de Barcelona). Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor de les reformes, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, .., les que en els països civilitzats es consideren bàsiques, vaja.

Edifici de planta baixa, dos pisos i dues torres estructurat a base de crugies i per la posterior remodelació, al voltant d'un pati interior. La coberta és de teula aràbiga amb vessants als espais perimetrals i al pati interior. L'edifici ha patit moltes reformes, el primer pis alterna finestres amb balcons i la majoria de les finestres de les golfes (segon pis) resten tancades.

Està clar que la casa té història, i ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

https://www.diba.cat/documents/429042/38427574/Llibre_Centelles_1.pdf/9612d891-e1c9-4239-b4f9-8ff615cba0e3

De la Font de la Plaça Nova, aixecada al segle XIX – si ens hem de creure la versió oficial – per mans anònimes, i amb nocturnitat i alevosia, trobava; font feta de pedra. Sobre un pilar hi ha una figura femenina damunt de la font amb un braç sobre el cor i l'altre a mitja alçada. La base s'estructura amb quatre parts que s'alternen, hi ha dos brolladors alternats amb dos bancs.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com  de qualsevol dada relativa a la font i/o la imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada