divendres, 16 de febrer del 2018

QUE EN SABEU DEL MAS DE LES MORERES DE CORNUDELLA DEL MONTSANT?. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Els autors de l’Estudi de la Masia Catalana feien entre darreries del segle XIX i els primers decennis del segle XX una feina impagable, més extensa a la Catalunya ‘Vella’ – on la masia tenia una llarga tradició – i força menys a la Catalunya ‘Nova’ , del Priorat trobava 16 imatges, i encara almenys una, Can Figueras o Can March del Priorat al Veïnat de Clarà, correspon a la comarca del Maresme. A la Terra Alta , llevat d’error hi ha únicament dues imatges de Batea.

Em cridava l’atenció una fotografia de J. Dolçet – ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms i llo ci data de naixement i traspàs a l’email coneixercataunya@gmail.com .- datada entre 1890 i 1936, ‘Gent asseguda davant el Mas de les moreres de Cornudella’


Li devem a J. Dolçet un bon nombre d’imatges :
http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/Dolcet,%20J./mode/exactdatada

Del mateix autor i presumiblement obtinguda en el mateix viatge hi ha una fotografia ‘Vista general de Can Casacuries’.

Del tot idèntica a la que avui il·lustra l’entrada de patrimoni Gencat del Mas de les Moreres, del que ens fan aquesta descripció ; Interessant edifici de planta quadrada, amb les parets orientades perfectament envers els quatre punts cardinals. S'integra perfectament dins el tipus III de la tipologia de l'arquitecte Josep Danés. Té planta baixa, entresol, pis i golfes. A la façana principal hi ha la porta, dovellada, amb un escut il·legible, dues finestretes a nivell d'entresol, tres balcons i un rellotge de sol al pis, en el que conta l’any 1864 , i tres finestres més a les golfes. Interiorment presenta una disposició racional, amb una escala central, il·luminada per una gran llumenera de secció octogonal, i tot un seguit de dependències laterals. La construcció presenta la particularitat de no emprar cap biga, sinó que es va fer ús de parets mestres i arcs de descàrrega.

L'edifici fou bastit el segle passat i emprat com a construcció auxiliar, amb trulls, malgrat que hom havia previst convertir-lo en el cos principal de la masia, deixant d'acabar la porta principal per una fase posterior. Sembla ser que més endavant es condicionà l'interior. Actualment és utilitzat com a segona residència.



Fotografia de Herodotptlomeu

Llegia a : http://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/343750/DLFE-27083.pdf/7dfe24ab-74bc-4ef5-8616-04bdfeb680bb

Mas de les Moreres, un mas preciós datat al segle XV i situat al peu del que havia estat l’antiga carretera de Cornudella a Reus.

El Mas de les Moreres és un dels masos més singulars que trobem encara habitats en aquesta zona de Montsant.

En ell, el celler de l’Era retorna l’activitat d’aquest mas documentat abans del 1670

Al bloc del Jaume Aguadé Bover ( Barcelona, 19.12.1953 ) http://www.vinsdecatalunya.org/2015/03/la-caseria-de-les-moreres.html
Ens diu;

.., si, com jo, teniu la sort que us convidin a visitar aquest mas— us adonareu que més que d'un mas individual, hem de parlar d'una autèntica caseria («aplec d'algunes cases que no arriba a formar un poble», (DCVB)). El nucli central està format per diversos masos i edificis —el Mas d'en Rodés, el Mas de Can Secúries i el mateix Mas de les Moreres, que sembla el cap i casal— i també hi ha una capella i dos cellers. Però, més enllà d'aquest nucli central, si seguim la vall de l'Arbolí aigües amunt, anirem trobant masos i masets —de la Garra, de la Maria Teresa, de l'Antònia, de l'Estanquer...— i fins a cinc molins. Tot sembla indicar, doncs, que podem parlar d'un autèntic veïnat, de la història del qual, lamentablement, no n'he pogut trobar gens d'informació.

No trobava cap dada ni imatge de la capella de la que en demanaré informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), tampoc dissortadament de l’autor d’aquest edifici aixecat presumiblement l’any 1864

L’arquitecte Francisco Barba Masip (1815-1890) va ser l’autor de l’edifici de l’Ajuntament de Cornudella del Montsant com ens explicaven a : http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/04/ajuntament-de-cornudella-de-montsant.html

No hi ha en la biografia d’aquest arquitecte cap dada que ens permeti afirmar o negar la seva possible autoria :
http://www.adurcal.com/enlaces/mancomunidad/titulos/tuset/tarragona/francisco_barba_massip.htm

Tornarem a demanar informació a l’Ajuntament de Cornudella del Montsant.

Voldríem aclarir , si estem davant de les imatges del Mas de les Moreres (vell), i del Mas de les Moreres (nou); intueixo que en cap cas però tenim imatges de Can Casacuries, esperem a l’email coneixercatalunya@gmail.com la col·laboració dels cornudellencs, coneixedors de primera mà d’aquesta història.

Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada