Els edifici, com les persones, viuen – en ocasions – tràngols complicats, això li succeïa a l’església de Sant Agustí, que s’aixecava com a part del primer col·legi dels Escolapis a Sabadell.
http://laplega.escolapia.cat/2010/05/lescola-pia-de-sabadell.html
http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/043-A.htm
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27661
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2018/02/in-memoriam-dels-escolapis-casa-de-la.html
El marquès de Ciutadilla, Antoni Cortès d’Andrade, donà davant notari el 26 d’abril de 1816 la seva casa, coneguda com casa Meca, per a col•legi: una pintura recorda aquesta donació tal com volgué el donant. La casa Meca estava al carrer del Pedregar a tocar del portal de Barcelona, mirant a l’est.
http://coneix.sabadell.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=17625&Itemid=129
El 6 de maig de 1885 els escolapis lliuraren l’antiga casa Meca al marquès de Sentmenat i la resta quedà a mans de l’Ajuntament que convertí l’església de Sant Agustí en presó del partit i l’internat en Casa de la Vila.
L'any 1899 els claretians arriben a la ciutat de Sabadell. Com a fet important, aquell mateix any l'actual Església de l'Immaculat Cor de Maria passa a formar part del col·legi.
Els claretians són l'orde religiós catòlic dels Fills de l'Immaculat Cor de Maria o Fills del Cor de Maria (Cordis Mariae Filius C.M.F.), també coneguda com a Missioners Claretians
Em sorprenia la lectura d’aquesta noticia: Gabriel Bracons Singla (Sabadell, 13 de gener de 1913 - 21 de març de 1992) es va associar amb l'arquitecte olotí Pere Picola i Masdéu ( Olot, 1926 + Barcelona, 2-09-2008) https://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2984005
El 1959 el Gremi de Fabricants construí escoles de primària seguint els plànols de Bracons - Picola a les barriades i les va mantenir. Demanà la col•laboració dels religiosos i religioses locals; els escolapis dirigiren durant deu anys les de Can Puigjaner, Els Marinals, Torre Romeu, Ca N’Oriac. Ens agradarà rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Quan fas recerca és molt fàcil que estirant d’algun fil, en ocasions t’acabis enredant, oi?. Per descomptat, cada resposta trobada, acostuma a plantejar noves preguntes.
Antonio Mora Vergés
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada