dilluns, 8 de juny del 2015

ESGLÉSIA DE SANTA LLÚCIA D'ABELLA. VILALLONGA DE TER. VALL DE CAMPRODON. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

L'església de Santa Llúcia d'Abella és d'una sola nau, amb la volta una mica apuntada i sense absis. La façana és de carreus vistos, amb una porta amb llinda de pedra i un petit ull de bou. Al capdamunt, la façana s'acaba amb un campanar d'aspecte molt pesant, amb dues obertures frontals per a les campanes.


El lateral nord de la nau fa de mur de contenció de les terres d'un carrer que passa quasi arran de teulada, la qual cosa, segons llegeixo – el temple està tancat, com és mal costum en aquests temps - produeix a l'interior de l'església moltes humitats.



Fotografia.  Maria Solans Pérez 


La població es troba als peus de la serra de Sant Bernabé, això va fer que en el passat, fou aquesta l’advocació de temple parroquial.


Com succeïa en altres poblacions del Ripollès, una part de l'economia de fa uns anys es basava en les mines, les d'A
bella, d'antimoni. En l'actualitat aquestes mines resten tancades.

No coincidíem en la nostra visita amb ningú que ens pogués indicar on estava l'escola abans i/o durant la dictadura franquista, sou pregats de fer-nos-en arribar una fotografia a l'email castellardiari@gail.com 

Vilallonga de Ter assolia el seu ‘sostre demogràfic’ al cens de l’any 1910 amb 1.374 ànimes, les darreres dates al tancament de l’any 2013, ens deien que hi havia 447 habitants, s’ha perdut un 67,47% de la població, lluny encara del 85,69 que recollíem en ocasió de parlar de l’Ermita de Sant Salvador de Toralla, a Conca de Dalt, comarca del Pallars jussà.


Aquestes dates ens parlen d’una pèssima gestió del territori per part de les elits polítiques, estultes i corruptes del REINO DE ESPAÑA; no podem – ni volem - defugir però, la coresponsabilitat dels poders econòmics, polítics i socials de Catalunya.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada