dimecres, 17 de juny del 2015

CAPELLA DEL FOSSAR DE BENISSANET, DITA DEL PILAR I ORIGINARIAMENT DE SANTA BÀRBARA. LA RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

Anàvem completant la ‘volta a Catalunya’ amb el Josep Olivé Escarré, de 89 anys i natural de Sant Llorenç Savall.

El retratava en aquesta ocasió davant a façana de l’ermita de Santa Bàrbara, més coneguda avui com ermita del Pilar, que exerceix com capella del fossar de Benissanet, a la comarca de la Ribera d’Ebre, província de Tarragona.

La descripció ens diu que està situada als afores del nucli urbà de la població de Benissanet, a la banda de tramuntana del terme, al final del carrer del Calvari.

És un edifici d'una sola nau amb la capçalera carrada no marcada en planta i dues capelles laterals entre contraforts, la façana principal presenta un gran portal de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus ben desbastats.


Al seu damunt hi ha un rosetó i està emmarcada per dues altes pilastres, rematades per un triple ràfec i teuladeta. En el coronament hi ha un campanar d'espadanya decorat d'un sol ull, amb una campana i cobert per una coberta ondulada de rajols.

La nau està coberta per una volta de canó decorada amb llunetes i separada en quatre tramades per arcs torals, sostinguts per una cornisa motllurada que recorre els murs laterals de la nau i el presbiteri. Aquest està cobert per una volta d'aresta i es correspon amb l'última tramada de la volta de canó. Des del nivell de la cornisa, unes pilastres adossades als murs recullen els arcs torals d'aquesta volta. Les capelles laterals estan cobertes per voltes de canó amb llunetes i s'obren a la nau mitjançant dos arcs de mig punt amb les impostes motllurades. Als peus hi ha el cor, sostingut per una volta rebaixada amb llunetes. La il•luminació es fa mitjançant finestres rectangulars obertes a l'interior de les llunetes. Als murs laterals s'observen els contraforts, rematats per teuladetes d'un sol vessant. La façana principal està arrebossada i emblanquinada, mentre que els murs laterals deixen el parament de pedra vist. Exteriorment s'observa que les finestres estan bastides amb maons. Adossats als murs laterals hi ha diversos nínxols i tombes que formen part del cementiri.

A l'interior hi havia el retaule de Santa Barbara, que s'ha traslladat a l'església parroquial de la vila per motius de seguretat.


N’aconseguia una imatge per la finestreta de ventilació

Té una factura molt semblant a l’ermita de sant Isidre de Ginestar, que exerceix també com capella del cementiri de Ginestar.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del seu mestre d’obres i/o arquitecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada