dimarts, 9 de juny del 2015

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ. VILALLONGA DE TER. VALL DE CAMPRODON. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Retratava des del davant de l’HOSTAL PASTORET, l’església parroquial de Vilallonga de Ter, advocada a Sant Martí, la fàbrica d’aquest temple va ser molt modificada, sobretot l’any 1784 amb ‘els diners d’Amèrica ‘ . De la construcció original, una estructura basilical de tres naus, avui només en queda l'absis central, una absidiola, part dels murs de tramuntana i de migjorn i una possible base de campanar.

Quan el temple fou profundament modificat, passà a tenir una sola nau amb capelles laterals més baixes. L'absis central fou retallat i integrat al nou presbiteri cobert amb voltes ogivals.



L'absis de carreus ben tallats, exteriorment és ornamentat amb un fris continu d'arcuacions suportades per mènsules i un fris en dent de serra sota el ràfec. L'absidiola és llisa exteriorment i ornamentada amb una motllura seguida que emmarca la finestra per dins.

M’explicaven a la tornada que la família que gestiona l’Hostal té vincles amb la població de Sant Llorenç de Savall, d’haver sabut aquesta dada, el Josep Olivé Escarré, hauria tingut ocasió, si més no, de fer-hi una xerrada.



Que sant Martí de Tours , elevi  a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada