El Josep Olivé Escarré parlava dels aplecs que es feien a Santa Coloma Sasserra, fa més de 60 anys, ell – i moltes més persones – hi venien des de Castellcir, des de Collsuspina, de Castellterçol i fins de Moià, de l’església se’n troben notícies els anys 956, 1109 i especialment entre els anys 1149 i 1160 en un lot de documents referents a Colluspina fins a on arribava la seva parròquia.
La datació romànica és vàlida pel que fa al campanar, del segle XI. L'absis, original del segle XII, va ésser desfigurat al segle XVII.
La descripció tècnica ens diu ; església d'una sola nau amb torre-campanar adossada al mur nord. La façana és encarada a ponent i presenta un parament de canteria molt ben treballat. La coberta és a dues vessants i l'accés es fa través d'un arc adovellat, a sobre seu es troba un ull de bou que proporciona llum a l'interior del temple. El campanar és de planta quadrada amb coberta a quatre vessants. Al mur sud s'obre una petita capella.
L'estat actual desmereix molt l'antiga fisonomia del conjunt.
Ens deien que al Giol hi viuen només un parell de pastors.
Incòlume , únicament el roure ens podria explicar com ha evolucionat – per a pitjor – la història en aquest indret del Moianès.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada