dijous, 28 d’agost del 2014

LA CASA SALVADOR SANSALVADOR CASTELLS DE JOSEP MARIA JUJOL GIBERT. BARCELONA

Salvador Sansalvador Castells ( + 9.2.1932), li encarregava l’any 1909 a Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949), la construcció al passeig Mare de Déu del Coll, 89, d’una casa de la que malauradament només la tanca recorda amb dignitat allò que el projecte de Jujol volia representar.

La fitxa de patrimoni – possiblement desactualitzada – ens diu que l'habitatge està pràcticament ensorrat i sense coberta; en són apreciables alguns elements característics de l'arquitecte, com és el cas de les finestres remarcades per un acurat treball de maó vist i uns subtils esgrafiats molt en la seva línia.

De la tanca destaca un element principal, la porta d'accés, a base d'un arc triangular dentat de maó vist per on s'accedeix a una escala recoberta de peces de trencadís. Algunes obertures de la tanca, de formes geomètriques, ens mostren el Jujol més audaç.

Recentment han estat destapiades unes grutes on presumiblement es situava la deu d’aigua que el Dr. Salvador Sansalvador Castells , va o volia explotar econòmicament, que recorren el subsòl de la finca mitjançant diversos ramals; tot i que majoritàriament apareix la pedra descoberta producte de l'excavació, Jujol dissenyà diversos arcs parabòlics de maó vist amb funció estructural.

Em declaro ’Jujolista’, i des de aquesta opció puc afirmar que aquesta casa és possiblement la menys representativa en la seva trajectòria :

http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=2596&id.districte=06
http://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Sansalvador
http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Maria_Jujol_i_Gibert
http://modernistespuntcom.blogspot.com.es/2012/07/finca-san-salvador.html



El Feliu Añaños Masllovet la retratava en ocasió d’una estada a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada