El Ferran Calella, publica una fotografia de l’església parroquial, advocada al protomàrtir Sant Esteve, que s’enlaira en un pendent, situat a la riba esquerra de la Garona, sobre la població de Tredòs a Naut Aran.
Llegia; construcció d’origen romànic, però profundament alterada per un seguit de processos remodeladors posteriors, que escamotegen totalment les parts corresponents a l’obra primitiva, ben concretades a la capçalera, on, a l’angle sud-oriental, són ben patents els vestigis d’un fris d’arcuacions cegues en sèries de dues entre lesenes, obrat amb pedra tosca.
Actualment l’edifici, desproveït de l’antic absis, és constituït per una única nau, amb parets de poca gruixària, coberta amb un embigat de fusta, on s’adapta la teulada de doble vessant.
Tant la porta, oberta al mur de tramuntana, com les finestres, s’integren dins les transformacions experimentades per la capella.
El campanar és constituït per una paret, disposada a manera de contrafort, situada al capdavall del mur de tramuntana, sobre el qual es dreça el campanar pròpiament dit, format per una espadanya de dues obertures, coronades amb arcs de mig punt, fets amb lloses de pedra tosca, els quals recolzen, al centre, sobre una estreta columna coronada amb un bloc de pedra, a manera de capitell mensuliforme. Cal assenyalar la singularitat d’aquest campanar, especialment per l’esveltesa de la seva obertura.
L’edifici es troba en força bon estat de conservació.
De l’església de Tredòs prové una decoració mural al fresc que actualment
es conserva al The Cloisters Museum, de Nova York.
Ens agradarà rebre’n imatges al’email castellardiari@gmailcom , ia´xi com ,
si existeixen dels Goigs
https://www.ara.cat/especials/joiespatrimoni/sant-joan-tredos-nova-york_1_1307683.html
https://www.nuevayork.es/quever/museos/museo-the-cloisters/
https://ccbe.feec.cat/docs/celleida/Hemeroteca/ARESTA/ARESTA__ROMANIC_2007_11.pdf
Quan al topònim Tredós:
https://oncat.iec.cat/documents/VII/341.pdf
Pensava que els " caïnites " , tenien un límit pel que fa a la misèria moral, una vegada més , la Dolors Montserrat i Montserrat (Sant Sadurní d'Anoia, 18 de setembre de 1973) venia a confirmar-nos que d'existir el límit encara queda lluny
Les tràgiques inundacions al País València ens colpien:
https://www.guimera.blog/tribuna/cain-sempre-cain/
https://relatsencatala.cat/relat/trobar-se-amb-laigua-al-coll/1077712
També, també, la noticia de la corrupció de membres dels Cossos i Forcés del REINO, que sospitem son només la punta de l'iceberg
https://www.guimera.blog/tribuna/veure-les-orelles-al-llop/
La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen bàsicament amb les mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.
Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la, com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que deia Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.
Preguem també a Maria que com havia fet a les Noces de Canà, explicant a Jesús " no tenen vi", faci una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li " no tenen Pau"
El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...
El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.
El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada