dijous, 28 de març del 2024

TENIU DADES DEL PROMOTOR I DE L’AUTOR DE LA TRASNFORMACIÓ DEL MAS DE LA ROCA EN CASTELL MARSANS & CAN ROCA D’ARBÚCIES?. LA SELVA.

 

Em sorprenia – relativament – som al REINO DE ESPAÑA la minsa informació  del Mas de la Roca / Castell Marsans / Can Roca, al terme d’Arbúcies, a la comarca de la Selva.

L’antic mas de la Roca, al peu de la carretera de Santa Coloma de Farners, dominant la vall, conegut avui per castell Marsans ha estat convertit modernament en un fantasiós castell medieval de concepció romàntica

No el retrataven els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/arb%C3%BAcies

O, les seves imatges eren destruïdes per la dictadura franquista

Tampoc el Josep Salvany Blanch:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/Arb%C3%BAcies/page/2

En trobava una fotografia que situa el  Mas de la Roca a Sant Hilari Sacalm, conegut com a Castell Marsans. Les Agudes del Montseny.


https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/648650/Mas+de+la+Roca+a+Sant+Hilari+Sacalm?fbclid=IwAR0p7CKA8HKcfSThjaTCG-4o-mYPVlqTtLlbif2H4d9dXxS6cd8u8HIL9qk_aem_AX8SSqDdhMFixjcD7EJm5JOsEeQwK7ZzaZORtAPiPkqX_fwW4b7sgthuneA69E4aRtLYFkEMUJjxFGmik3oLyoVU

No el sabia trobar al  Pla especial urbanístic del catàleg de masies i cases rurals

https://dtes.gencat.cat/rpucportal/#/consulta/detallExpedient/243784/documents

https://dtes.gencat.cat/rpucportal/#/consulta/detallExpedient/243784/documents

La Generalitat de “ Barcelona”  en diu: Mas de la Roca / Castell Marsans / Can Roca

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32771

[en fase de documentació]

Sense notícies històriques

https://sutiadart.cat/es/inicio/2384-castell-marsans-sant-hilari-sacalm.html

https://www.inspai.cat/Inspai/ca/imatge/648643/L%27antic+Mas+de+la+Roca+a+Arbucies

https://www.toponimia-arbucies.cat/assets/poblament_sencer.pdf

https://www.toponimia-arbucies.cat/assets/poblament_poblament.pdf

Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com , també, també de l'autor de la fotografia, la dictadura franquista excel·lia en la tècnica d'invisibilitzar a les persones que treballaven en l'àmbit de la cultura 

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada