dimarts, 26 de març del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LES BORGES DEL CAMP, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. TARRAGONA

 

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1921, l’església parroquial de les Borges del Camp , i altres indrets :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/borges%20del%20camp

Patrimoni Gencat ens diu ; https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/9397

L'antic temple parroquial de les Borges del Camp,  fou bastit el 1384 sobre el primitiu castell de la vila (la torre o borja). L'actual església presenta una làpida en un angle amb la data 1777. Els croquis o plànols del nou temple van ser obra del doctor, mossèn  Valentí Reixach, vicari (1758-1772) de les Borges , i l'obra ser duta a terme per mossèn Josep Bonet, fill de les Borges del Camp, entre 1773-1777. Les obres de construcció les va fer l'empresari reusenc Pere Joan Llagostera. Fou beneïda l'any 1785.

Les escultures de Sant Antoni, Sant Josep i Maria Assumpta foren destruïdes en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República .

L'escultor Ramon Ferran i Pagès (Reus, 14 d'agost de 1927 - 2 de gener de 2015) dissenyà en el seu taller de Reus les actuals imatges, un total de cinc: sant Anton, sant Josep, la Mare de Déu Assumpta i dos àngels.

Les imatges de la façana, restaurada l'any 1996, són també de l'escultor reusenc Ramon Ferran Pagès (Reus, 14 d'agost de 1927 - 2 de gener de 2015)  .


Al interior, amb tres àmplies naus, hi trobem un cor de gust simple però abarrocat i el retaule de l'altar major obra de l'artista reusenc Josep Auqué  Masquef (Reus 4 de maig de 1877 - 15 de juny de 1963) .


Cal destacar l'actual capella del Santíssim obra en alabastre de l'arquitecte Guillem Boixó ( del que ens agradarà tenir noticia del cognom matern,  del lloc i data de naixement i traspàs – si fos el cas -  i de la seva peripècia vital a  l’email castellardiari@gmail.com )   i l'escultor Eustaqui Vallès Delmàs , on s'hi guarda la talla de la Mare de Déu de la Riera.

https://arteriagallery.cat/nosaltres/

La benedicció coincidí amb la Festa Major, el setembre de l'any 1996.

Vaig néixer a l’Argentera, conec i estimo les Borges del Camp, on vivia un cosí germà, l’Amado Crusat Mora , q.e.p.d,   i fins vaig tenir el goig de dormir a la casa parroquial,  a l’època en que  mossèn Evarist Gómez Ruiz, va ser nomenat Rector de l’Església Parroquial

TOPONIMIA DE LES BORGES DEL CAMP I DEL SEU TERME MUNICIPAL

https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000269/00000029.pdf

EL PATRIMONI IMMOBLE NO IDENTIFICAT DE LES BORGES DEL CAMP. TARRAGONA. CATALUNYA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2018/07/el-patrimoni-immoble-no-identificat-de.html

L’ANTIGA ESCOLA DE LES BORGES DEL CAMP, DESPRÈS FÀBRICA DE MITJONS I MITGES. EL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/08/lantiga-escola-de-les-borges-del-camp.html

IN MEMORIAM. ESCOLA ROCABRUNA. LES BORGES. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/09/in-memoriam-escola-rocabruna-les-borges.html

TORRE SANS. LES BORGES DEL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/09/torre-sans-les-borges-del-camp-jussa.html

DE L’ERMITA DE SANT BARTOMEU, AL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA RIERA. LES BORGES DEL CAMP.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/04/de-lermita-de-sant-bartomeu-al-santuari.html

Vaig tenir ocasió de conèixer als que feien la Borja, aleshores a Castellar del Vallès, fèiem la Forja,  m’omple de goig veure que a les Borges del Camp encara manteniu la vostra publicació local, a Castellar del Vallès, desapareixia “ víctima del foc amic “, comés mal costum en aqueta dissortat país nostre.

  Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada