diumenge, 7 de gener del 2024

PODEM IDENTIFICAR AQUESTS EDIFICIS DELS GARIDELLS AL TERME DE L’AMPOLLA?. L’EBRE JUSSÀ.

 

El municipi de l’Ampolla, de 35,65 km2, es constituí a partir de la segregació del terme municipal del Perelló, segons sentència del Tribunal Suprem, aprovada el novembre del 1989 i reafirmada el febrer del 1990, després de més de cinquanta anys d’enfrontaments entre els dos nuclis  del municipi.

Això comportarà que l’Ampolla no disposi d’un Catàleg de Patrimoni, i que únicament constin com a “ monuments” :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Baix_Ebre#L'Ampolla

 L’any 1937 la Generalitat republicana en va decretar la segregació, que quedà abolida després de la victòria dels sediciosos feixistes  enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de II República.

L’Ampolla era un antic hostal del terme de Tortosa, situat a la carretera estatal de València, que començà a poblar-se a causa de l’activitat pesquera.

Al final del segle XIX començà a definir-se la seva funció turística i esdevingué un lloc molt concorregut durant la temporada dels banys per la gent de la comarca, especialment de Tortosa, d’on sortia a l’estiu un tren especial per als banyistes.

 L’estiueig i el turisme han esdevingut força importants en l’economia de la població.

 L’església parroquial de Sant Joan Baptista fou bastida al segle XX.

L’any  1379 els homes dels Garidells es queixaven dels atacs dels pirates i demanaven a la ciutat de Tortosa que hi fos construïda una torre. Al juny del 1382 fou encarregat de la seva construcció el manobre Romeu Pallarès; el 1437 s’havia d’arreglar, i ja ha desaparegut. La torre del Cap Roig consta que existia el 1625.

Quan al topònim Garidells:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20005

L’  Antonio Boyer Gil, m’enviava fotografies d’alguns dels masos dels Garidells.





Aquesta està en venda:

https://catala.habitaclia.com/comprar-masia-a-ampolla-i36100000009210.htm



N'hi ha força de vivendes en venda als Garidells i al terme de l'ampolla : 

https://viviendanet.com/propiedad/20338839/finca-rustica-en-l-ampolla-zona-garidells/

Ens agradarà rebre informació d'aquests edificis a l'email castellardiari@gmail.com ; l'Ampolla s'ha de plantejar seriosament disposar d'un Catàleg de Patrimoni i un de Masies en línia. 

Les comarques del sud,  en la terminologia barcelonina,  eren , i son , indrets oblidats en els projectes  d'àmbit cultural 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada