dimarts, 5 de setembre del 2023

LA TORRE DELS TIL·LERS . LA CASA DE L’AMO DE LA COLÒNIA DUSOL. LES PLANES D’HOSTOLES. LA GARROTXA

 

Llegia que la Torre dels til·lers data de 1914 ,  és un edifici d’estil modernista, que es troba abans d’arribar al poble de les Planes d’Hostoles,  situada a la carretera C-152 d’Anglès a Olot, passat el riu Brugent.

Em confirmava el Josep MSolé Niubó, que la torre havia estat la Casa de l'Amo de la Colònia Dusol. 



La retratava Valentí Fargnoli Ianneta (Barcelona, 12 d'abril de 1885 - Girona, 7 d'abril de 1944)

Edifici de tres plantes  atribuïda a l’Enric Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – 1 de setembre de 1931), arquitecte de moda a primers del segle XX .

 Entre les seves obres a Barcelona,  destaquen el Tibidabo, el Palau de la Justícia, el Temple del Sagrat Cor o la Nova Duana, entre d’altres.

 La construcció segueix l’estil modernista de l’època: construïda amb pedra i forja, amb ceràmica negra, cairats de fusta melis envoltats de rajols i una galeria ben orientada per gaudir de la natura.

 En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC, que desencadenava un conflicte bèl·lic quines conseqüències perduren – i perduraran molts anys encara -   va allotjar-s’hi Enrique Líster Forján, originalment Jesús Liste Forján (Ameneiro, llogaret de Teo, La Corunya, 21 d'abril de 1907 — Madrid, 8 de desembre de 1994), que va establir-hi la caserna general uns dies. En marxar, va calar foc a l’edifici. La gent del poble va intentar apagar el foc i van poder salvar l’estructura de la torre però no l’interior.


Lister assoliria a darreries del conflicte el grau de Tinent Coronel, exiliat a la Unió Soviètica, i després d'un nou període a l'Escola Militar,  es va incorporar a l’exercit sovietic entrada la Segona Guerra Mundial, arribant al grau de general en les forces de la URSS, de la República Popular de Polònia i de la nova Iugoslàvia. Instal·lat a França després d'una etapa a la URSS, va portar a terme algunes tasques d'organització dels guerrillers maquis espanyols que van continuar la lluita contra la dictadura franquista. L’any  1977 va tornar de l'exili, reingressant al PCE el 1986,

A l’època de la postguerra es va restaurar, ens agradarà tenir noticia de l’autor de les reformes a l’email castellardiari@gmail.com

 L’any 1997 es va fer una profunda reforma a l’edifici, ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta reforma a l’email castellardiari@gmail.com . Es va construir un saló annex i l’antic camp de futbol de les Planes es va transformar en aparcament, també es va reconvertir una antiga sauna Finlandesa, que ara és un despatx.

 A la casa dels masovers de la Torre destaquen dues finestres en forma d’ulls, com si fossin vigilants. Tota la finca està rodejada per una muralla i jardins silvestres amb arbres centenaris.

 


Des de l’any 1998 s’hi fan celebracions de casaments i convencions d’empreses, entre d’altres activitats.

La Torre està envoltada pel riu Brugent, la riera de Santa Margarida, el Llémena i el torrent de Sant Aniol. La casa forma part de la ruta del modernisme de la comarca de la Garrotxa, juntament amb les escoles del poble i l’Hotel Can Garay (Les planes).

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10084

http://www.torretil-lers.com/la-torre-dels-til%c2%b7lers/la-historia-de-la-torre/

Ens agradarà rebre imatges de la capella de la Colònia Dusol, advocada a la Marededéu del Carme, a l’email castellardiari@gmail.com

https://turismelesplanes.cat/localitzacions/segle-xviii-i-xix/

Ens agradarà rebre una imatge de la marededéu que es venerava en aquell oratori a l’email castellardiari@gmail.com

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada