dilluns, 10 de maig del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ESTOLL ADVOCADA A SANTA EULÀLIA. FONTANALS. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA

 

Fa molts anys em deia Mn. Evarist Gómez Ruiz, que la pervivència de les esglésies romàniques, es pot associar generalment a l’estancament econòmic de les comunitats que les mantenen. En els casos en que la comunitat experimentava un creixement econòmic  - que quasi sempre comportava un creixement demogràfic -, s’ensulsiava l’església romànica, i se’n aixecava una de nova amb l’estil  arquitectònic d’aquell moment.


El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió m’envia fotografies de l’església parroquial d’Estoll, a l’antic terme d’Urtx, integrat avui al municipi de Fontanals de Cerdanya, a la Cerdanya jussana integrada a la província de Girona.








Enric Ventosa i Serra i Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992), n’escriuen a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0704401bd.xml


Església parroquial del poble d’Estoll.


La parròquia d’Estoll, advocada aleshores a l’apòstol  Sant Jaume , surt juntament amb Queixans a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, document que porta la data del 819 però que sembla que fou redactat a la segona meitat del segle X.


A la fi del segle XII, els homes del vescomte Arnau de Castellbò i els comtes de Foix saquejaren l’església i se n’emportaren tot el que hi trobaren.


La parròquia de Santa Eulàlia d’Estoll fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona entre el 1312 i el 1314.

 

L’església actual és edificada sobre l’emplaçament de l’antiga església romànica en direcció nord-sud, és a dir, transversalment a aquesta, sense que de la primitiva n’hagi quedat altra cosa visible que la secció transversal de la nau que, convenientment paredada, forma part de la base de la torre campanar. Era coberta amb volta de canó de mig punt, d’uns 4 metres escassos d’amplada i uns 2 metres  d’alçada fins a la imposta. La fàbrica sembla de pedra sense treballar




Fotografia de la Montse Rovira.  Vista interior de l'església.

 

L’església parroquial de Santa Eulàlia, conserva una imatge de pedra de la Mare de Déu de la Cinta, policromada, del segle XV.


Quan al topònim, etimològicament segons Meyer-Lübke Noms lloch Urg. 5, ès d'origen preromà.


Podria pensar-se també però,  si estem davant d’una forma aglutinada, en la llengua catalana, anterior al genocidi de 1714, es toll (=el toll).


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada