dimecres, 12 de maig del 2021

CASA COMAS D'ARGEMIR. BARCELONA

l’Agustí Prats Aragonès publica una fotografia de la casa Comas d'Argemir està ubicada a l'estreta illa del districte de Gràcia delimitada pels carrers Bolívar, Agramunt, l'avinguda de la República Argentina i l'avinguda de Vallcarca.




Amb aquest peu de foto; Si us plau, "clicar" on posa ABRIR (o sobre la mateixa foto) per a veure totes les fotos i dades sobre l'edifici.

Gràcies per seguir-me.

https://www.instagram.com/explore/tags/casacomasdargemir/


Patrimoni Gencat en diu; edifici construït l'any 1904 com a residència unifamiliar,  per l'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas (Barcelona, 10 d'octubre de 1848 – 19 de febrer de 1910).

 


Aquest edifici s'aixeca en una parcel·la rectangular ubicada en un indret amb molt desnivell. Això provoca que la façana principal, afrontada a l'avinguda de la República Argentina, consti d'una disposició en alçat de planta baixa i una planta pis, mentre la façana posterior, enfrontada a l'avinguda de Vallcarca (antiga avinguda Hospital Militar), es constitueixi per una planta baixa i quatre plantes pis, amb pati - jardí al davant. Un passatge lateral (al sud de l'edifici) serveix per comunicar la façana principal amb el pati sense entrar a la casa. L'altre costat té una paret mitgera amb la finca del costat.

 

L'edifici presenta una aparença fortificada, postulant un medievalisme formal enriquit per detalls més estrictament modernistes. A la façana principal la planta baixa s'obre al carrer per mitja d'un gran arc parabòlic que dóna pas a un portal tancat. L'arc es sustentat en un dels costats per una mènsula esculturada amb cap de lleó. Presenta un sòcol de pedra amb fals carreuat separat de la resta de la façana per una sanefa de rajoles ceràmiques pintades amb motius d'infants músics. La resta del parament està recobert per un senzill esgrafiat geomètric. Al costat del portal d'accés un gran finestral està cobert per un arc sustentant per dos dracs esculpits. Aquest cobreix una finestra geminada amb el perfil superior esglaonat de rajols ceràmics vidriats, atorgant-li una semblança mudèjar.

 

La planta pis està organitzada amb tres finestres amb ampit de ferro forjat i emmarcades per un esgrafiat estilitzat. A la cantonada una tribuna circular, a mode de torreta, està coberta per una cúpula cònica decorada amb trencadís de tons blaus degradats i coronada per una creu de quatre puntes. La tribuna té estretes finestretes rematades amb arc de mig punt donant-li una semblança d'espitlleres. Tota ella està recorreguda a la part inferior per una sanefa de rajoles ceràmiques pintades amb motius d'infants entre flors i el permòdol inferior té forma d'un grotesc cap de lleó . La façana es rematada per merlets enreixats que tanquen el terrat.

 

La façana posterior i la que dóna al passatge interior tenen una composició similar als dos pisos superiors, només trencada per una tribuna cantonera de planta semicircular a l'alçada de la planta baixa de la façana principal, presentant les mateixes ornamentacions que les finestres geminades.

 

Pel que fa a l'ornamentació interior, s'adverteix l'acceptació de l'Art Nouveau francès, en concret en la decoració floral de les finestres de la caixa d'escala.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada